magnezyum

magnezyum

magnezyum hakkında bilgi nedir tdk sözlük anlamı ne?

isim, kimya, (magne'zyum), Fransızca magnésium

Atom numarası 12, atom ağırlığı 24,30, yoğunluğu 1,7 olan, gümüş renginde, parlak bir alevle yanan, çok hafif bir element (simgesi Mg).


magnezyum (Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü - 2007)

İngilizce: magnesium

Atom numarası 12, Atom ağılığı 24.312, özgül ağırlığı 1.74 olan, birçok enzim aktivitesi için, özellikle oksidatif fosforilasyon için gereken, tuzları temel besin elementi olan, hücre içi ve dışı sıvılarında bulunan, idrar ve dışkıyla atılan, açık, gümüşümsü, bir element.


magnezyum (Kimya Terimleri Sözlüğü (II) - 2007)

İngilizce: Magnesium, Almanca: Magnesium

Simgesi Mg, atom kütlesi 24,312, atom numarası 12, değerliği 2, gümüşi beyaz renkte, nemli havada kolayca yükseltgenen, kolayca yanan, e.n. 650°C olan, kuru pillerde çinko yerine kullanılan bir metal.


magnezyum (Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü)

İngilizce: magnesium

Vücutta kalsiyum ve fosforla birlikte kemik dokusunda yer alan, kalp ve iskelet kaslarıyla, sinir dokusunun normal fonksiyonu için gerekli olan, eksikliğinde çayır tetanisi görülen bir mineral. Sembolü Mg, atom numarası 12, atom ağırlığı 24.312 olan açık gümüşümsü metalik bir elementtir. Tuzları temel besin elementi olup organizmada çok sayıda enzimin kofaktörü ve özellikle fosforilasyona katılan enzimlerin çoğunun aktivatörüdür.


Magnezyum Kelimesinin Kökeni

Yeni Latince magnesium "bir element" sözcüğünden alıntıdır. (İlk kullanımı: 1755 Joseph Black, İng. kimyacı.) Latince sözcük Geç Latince magnesia "magnezyum oksit minerali" sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca magnētēs μαγνητης  "mıknatıs" sözcüğünden türetilmiştir.


Magnezyum Kelimesi için Tarihteki En Eski Kaynak

[Tıngır & Sinapian, Istılahat Lugati (1892)]




Magnezyum (Mg)
HPeriyodik tabloHe
LiBeBCNOFNe
NaMgAlSiPSClAr
KCaScTiVCrMnFeCoNiCuZnGaGeAsSeBrKr
RbSrYZrNbMoTcRuRhPdAgCdInSnSbTeIXe
CsBa HfTaWReOsIrPtAuHgTlPbBiPoAtRn
FrRa RfDbSgBhHsMtDsRgCnNhFlMcLvTsOg 
 LaCePrNdPmSmEuGdTbDyHoErTmYbLu
 AcThPaUNpPuAmCmBkCfEsFmMdNoLr
Magnezyum (Magnezyumun simgesi: Mg), gümüş beyazlığında bir metaldir ve genellikle alaşım maddesi olarak, yani başka metallerle karıştırılarak kullanılır. Kimyasal simgesi Mg, atom numarası 12; atom ağırlığı 24,312 olan bu element en hafif metallerden biridir ve bu özelliğiyle önem kazanmıştır. Toz halindeki magnezyum kolayca tutuşur ve parlak bir alevle yanar. Bu özelliği nedeniyle, elektrikli fotoğraf makinesi flaşları çıkmadan önce, magnezyum yakılarak flaşlı fotoğraflar çekilmiştir.

1755 yılında İngiltere'de Joseph Black tarafından keşfedilmiştir. 1808 yılında Humphrey Davey tarafından saf olarak, magnezya ve cıva-II-oksit (HgO) karışımından izole edilmiştir.



Magnezyumun görünüşü
Magnezyumun görünüşü: Gümüş Beyazı
Temel özellikleri

Atom numarası: 12
Element serisi: Alkalinler
Grup, periyot, blok: 2, 3, s
Atom ağırlığı: 24,312 g/mol
Elektron dizilimi: [Ne] 3s2
Enerji seviyesi başına Elektronlar: 2,8,2
CAS kayıt numarası: {{{CAS_kayıt_numarası}}}


Magnezyumun Fiziksel Özellikleri

Maddenin hâli: katımsı
Yoğunluk: 1.738 g/cm³
Sıvı hâldeki yoğunluğu: 1.584 g/cm³
Ergime noktası: 923 °K  -  650 °C
Kaynama noktası: 1363 °K  -  1090 °C
Ergime ısısı: {{{Ergime_ısısı}}} kJ/mol
Buharlaşma ısısı: 128 kJ/mol
Isı kapasitesi: 24.869 J/(mol·K)


Magnezyumun Atom özellikleri

Kristal yapısı: hexagonal
Yükseltgenme seviyeleri: 2
Elektronegatifliği: 1.31 Pauling ölçeği
İyonlaşma enerjisi: 1. 737.7 kJ·mol−1  -  2. 1450.7 kJ·mol−1  -  3. 7732.7 kJ·mol−1 kJ/mol
Atom yarıçapı: 150 pm pm
Atom yarıçapı (hes.): 145 pm pm
Kovalent yarıçapı: 130 pm pm
Van der Waals yarıçapı: 173 pm pm


Diğer özellikleri

Elektrik direnci: 43.9 nΩ·m (20°C'de)
Isıl iletkenlik: 156 W/(m·K)
Isıl genleşme: 24.8 µm/(m·K) (25°C'de)
Ses hızı: 4940 m/s ('de)
Mohs sertliği: 2.5
Vickers sertliği: MPa
Brinell sertliği: 260 MPa



Magnezyum ve insan vücudu

Tohum ve sebzelerde klorofil kompleksi halinde bulunur. Günlük ihtiyaç 0,2-0,3 g kadardır. Eksikliğine rastlanmaz. Vücuttaki toplam magnezyum miktarı 20-30 g kadardır. Bunun % 60-70'i kemiklerde, % 1,5 oranında magnezyum fosfat (Mg3(PO4)2)halinde yer alır. Geri kalan kısmı yumuşak dokularda, diğer kısmı ise sıvılarda bulunur. Kan plazmasında 0,02-0,03 mg; eritrositlerde 0,06 mg bulunur. Plazmadaki magnezyumun üçte biri proteinlere bağlıdır.

Fosfataz, fosforilaz, enolaz, fosfoglukomutaz enzimlerinin aktivatörüdür. ATPaz'ın inhibitörüdür. Magnezyum idrar yollarında magnezyum amonyum fosfat (MgNH4PO4) şeklinde çökerek idrar yolu taşlarının yapısında bulunur. Damara şırınga edilen magnezyum iyonları narkotik etki gösterir. Magnezyum elementi sinir sisteminin aşırı duyarlılığını azaltır.

Hipomagnezemi;
  1. Böbrek yetmezliği
  2. Diabetik koma
  3. Hipotiroidizm
  4. İyatrojenik
  5. Addison hastalığında görülür.

Hipermagnezemi ise;
  1. Sindirim sistemi hastalıkları
  2. Böbrek hastalıkları
  3. Endokrin hastalıklar
  4. Metabolik bozukluklar
  5. Terleme, yanık, akut pankreatit
  6. Beslenmeye bağlı olarak görülür.



Bulunduğu yerler

Vücutta bulunan magnezyumun yaklaşık %60’ı kemik ve dişlerin yapısında yer alır. Diğer minerallerle birlikte sinir uyarımını ve kas kasılmalarını düzenler. Ayrıca enerji metabolizmasında rol alan pek çok enzimi etkin biçime dönüştürür. Kalsiyum gibi magnezyum tuzları da suda çözünmez ve besinlerdeki magnezyumun çoğu emilemez. Emilimin çoğu yukarı bağırsak bölgesinde olur. Günlük gereksinim düzeyi 300–350 mg arasındadır. Bitki klorofilinin bir yapı taşı olduğundan başlıca kaynak yeşil yapraklı bitkilerdir. Fındık, tahıl ve deniz ürünleri de magnezyumdan zengin besinlerdir.



Kullanım alanları

Fotoğraf makinelerinin gövde ve flaş kaplamalarında, işaret fişeklerinde ve yangın bombaları başta olmak üzere pirotekni alanında yoğun olarak kullanılır. Alüminyumdan üçte bir oranında daha hafif olması nedeniyle, alaşımlarından uçak ve füze yapımında faydalanılır. Eczacılık alanında önem taşıyan bileşikleri de vardır. İtici özellikteki bileşiklerin yapısına katılır. Döküm demir yapımında ve uranyum başta olmak üzere çeşitli metallerin tuzlarından saflaştırılması işleminde kullanılır. Şömine tuğlalarının, aydınlatma ampullerinin, renk maddelerinin ve filtrelerin yapımında da yeri vardır. Yeşil bitkilerde bulunan klorofil yapısında da yer alır. Ayrıca havai fişeklerin patlarken ortaya çıkardıkları renkleri vermek için de çeşitli bileşiklerle kullanılır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski