cüce katil balina

Cüce katil balina

Cüce katil balinasının ortalama bir insan boyutu ile karşılaştırılması
Cüce katil balinasının ortalama bir insan boyutu ile karşılaştırılması


Cüce katil balina (Feresa attenuata, İngilizce: Pygmy killer whale), yunusgiller (Delphinidae) familyasından monotipik Feresa cinsinde sınıflandırılan bir yunus türüdür.

Hakkında az bilgi olan ve seyrek görülen bir türdür. Katil balina ile bazı ortak özelliklerinden ötürü cüce katil balina adını almıştır ancak balina değil, yunustur ve katil balina ile fiziksel bir benzerliği yoktur. Vücudu küçük ve incedir. Elektra balinası ve yalancı katil balina gibi bazı türlerle karıştırılması olasıdır.


Cüce Katil Balinasının Bilimsel Sınıflandırması

Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Cetacea (Balinalar)
Familya: Delphinidae (Yunusgiller)
Cins: Feresa
Gray, 1870
Tür: F. attenuata

Binominal adı: Feresa attenuata
Gray, 1874


Cüce katil balinanın dağılım haritası
Cüce katil balinanın dağılım haritası

Yayılım

40. kuzey enleminin kuzeyi ve 35. güney enleminin güneyinde tüm okyanusların tropikal ve subtropikal sularında görülür. Japonya, Hawai ve Kuzey Pasifik'in ılık bölgelerinde; Atlantik Okyanusu'nda Batı Hint bölgesi ve tropik Batı Afrika ile Hint Okyanusu ve Meksika Körfezi'nde de görülmüştür. Genellikle açık denizlerdeki derin suları tercih eder.


Cüce katil balina iskeleti
Cüce katil balina iskeleti


Göç

Göç davranışları hakkında fazla bilgi yoktur; göç etmeyen bir tür olduğu düşünülür. Genellikle 12-50 bireylik gruplar halinde görülür ancak yüzlerce bireylik gruplar halinde görüldükleri de bildirilmiştir.

Gemilerden kaçtığı için yanaşması zordur. Sürüler bir hizada yüzer, tehlike anında bir araya gelirler.


Beslenme

Cüce katil balinalar balık, ahtapot ve mürekkepbalığı ile beslenir. Diğer okyanus yunusları gibi ekolokasyon kullanır. Nadiren küçük su memelilerine de saldırdıkları görülmüştür.


Yavrulama

Yaşam süreleri ve çiftleşmeleri hakkında fazla bilgi yoktur. Erkeklerin 2.16 metre, dişilerin 2.21 metreyi geçtiğinde cinsel olgunluğa ulaştığı düşünülür. Muhtemelen yavruların çoğu yaz aylarında dünyaya gelmektedir. Gebelik süresinin 10-12 ay olduğu düşünülür.


Tehdit

Balık ağlarına kaza ile takılma dışında türün maruz kaldığı bir tehlike görülmez.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski