gekiga

gekiga


Kelime anlamı dramatik resim olan gekiga terimi 1957 yılında Yoshihiro Tatsumi tarafından ortaya atıldı. Daha sonra ciddi mangakalar da bu akımı takip etti. Amaçları basitti; çocuklardan farklı bir kitleye hitap etmek, yetişkinlere ulaşmak istiyorlardı.

Gekiga manga için diğer mangadan farklı olan bir diğer unsur ise elbette çizimler. Gekiga anime daha gerçekçi çizimleri ile öne çıkmasına karşın, karakter çizimleri oldukça düz ve sade. Olay örgüsünü ise hikâye anlatır gibi işliyordu. Manga endüstrisinin kalbi olan Tokyo yerine Osaka’da kütüphane raflarında yerini aldı. Bu dönemde kütüphaneler piyasanın aksine deneysel ve eleştirel işleri kabul ediyordu. Bu ‘aykırı’ akım zamanla daha ciddi içerik arayışında olan gençler arasında yayıldı. En sonunda Osamu Tezuka da bu akıma kapıldı ve 1970 yıllarının başında HinoTori’yi, 1980 başında ise Adolf’u yayınlayarak bu Yoshihiro Tatsumi’nin etkisinde kaldığını açıkça gösterdi. Aynı şekilde Tatsumi de Tezuka’nın hikâye anlatım şeklini kendine örnek alıyordu.

Bu karşılıklı etkileşimin belki de en büyük getirisi Tezuka’nın bu akıma dahil olmasıydı. Böylece ana akım tarafından kabul edilen bu stil popüleritesini katlamakla kalmayıp 1970-80 yılları arasında mangaların altın çağı olarak tarihe geçti.

Sonrasında ise reklam, pazarlama derken çarkları arasında shounen mangalara yenik düştü. Birçoğu gölgede kalmış bu eserleri okumanız, özellikle o dönemi ve nesli anlamanız için tavsiyemdir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski