pudelpointer

pudelpointer


Alman retriever köpeği türü olan Standart poodle (kaniş; Caniche) ve İngiliz av köpeği Pointer arasındaki çiftleştirme sonucu elde edilmiştir. Pudelpointer’lar atalarının tüm avlanma özelliklerini sergileyerek tüm şartlarda avlanabilirler. Avı getirmede üstün başarıları, sahiplerine olan sadakat ve itaatkarlıkları Pointer atalarına benzer. Bu özellikler onları avın üst seviye köpekleri yapmaktadır.


Avlanma şekli

1881’de köpek geliştirici Baron von Zedlitz, su ve karada avlanabilecek bir köpek cinsi geliştirme peşindeydi. Kafasında olan özellikler aslında ayrı ayrı Poodle ve İngiliz Pointer cinslerinin vazgeçilmez özellikleri olduğundan bu iki cinsi karıştırarak ortak bir cins elde etmeye çalıştı. Yedi özel poodle ve yüz kadar Pointer kullanarak Pudelpointer cinsini türetti. Ürettiği cins her iki atasının özelliklerini taşıyan mükemmel bir av köpeği idi. Pudelpointer hem karada hem de suda hareket edebilen, uzun yürüyüşlere dayanabilen, avın yerini bulup gösterebilen ve herhangi bir yere düşen avı geri getirebilen bir ırktı. Pudelpointer'lar Poodle ataları gibi zeki idi ve suyu seviyordu. Avı getirme güdüsü güçlüydü ve fazlasıyla eğitilebilir bir ırktı. Pointer ataları gibi av güdüsü çok yüksekti ve çok dayanıklıydı. Karadaki avı geri getirme güdüleri çok güçlü değildir ancak sudaki avı getirmede uzman bir ırktır. Düşen avı bulmak için Poodle ataları gibi zekalarını kullanırlar.


Sağlık

Safkan ırkların birçoğunda olduğu gibi gelişimsel kalça displazisi (Gelişimsel Kalça Çıkığı; DKÇ) ırkın sağlığını tehdit eden başlıca hastalıktır. Ayrıca progresif retinal atrofi ve deri kistleri de ırkta sık bulunan hastalıklardır.


Pudelpointer resimleri

pudelpointer avlanırken
pudelpointer avlanırken

pudelpointer yavrusu
pudelpointer yavrusu

yavru pudelpointer
yavru pudelpointer











Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski