süs köpeği

süs köpeği



Rus prensesi Ekaterina Dmitrievna Golitsyna, pag cinsi bir süs köpeği ile (Louis-Michel van Loo'nun eseri, 1759)
Rus prensesi Ekaterina Dmitrievna Golitsyna,
pag cinsi bir süs köpeği ile
(Louis-Michel van Loo'nun eseri, 1759)
Süs köpekleri veya oyuncak köpekler, sadece insanlara dostluk etmesi için yetiştirilmiş köpekler. AKC, TKC gibi başlıca köpek kulüpleri tarafından tanınan bir köpek grubudur. UKC'de süs köpekleri yerine refakatçi köpekler grubu, ve FCI'da refakatçi ve süs köpekleri (9. grup) bulunur. Süs köpekleri geçmişte saray halkının yanlarında gezdirebilmesi için küçük, taşınabilir ve iyi huylu olacak şekilde üretilmişlerdir. Halen günümüzde de aristokrat çevrelerde tercih edilirler.

Bazı süs köpeği ırklarının geçmişi tarih öncesi dönemlere dayanır. Pekinez ve Japon Chin köpeği geçmişte anavatanlarında kraliyet ailesine has köpeklerdi. Kraliyet ailesi dışında kimsenin sahip olmasına izin verilmiyordu. Bu ırklar özenle yetiştiriliyordu ve 20. yy.ın ortalarına kadar yurtdışına çıkarılmaları yasaktı. Avcı spanielinin bir alt ırkı olan İngiliz cavalier King Charles spaniel, geçmişte birçok İngiliz hanedanının favori köpeğiydi. Oyuncak kanişler de süs köpeği kategorisine dahildirler.

Süs köpeği grubunun elemanları, kendilerine has farklı görünüşlere ve karakterlere sahiptirler. Bu nedenle süs köpekleri, en çok farklı ırkı barındıran kategoridir. Tüysüz Çin köpeğinden (Chinese crested) aşırı tüylü Pekinezlere ve Şitsulara kadar çok çeşitli kürklere sahip süs köpekleri vardır. Örneğin Minyatür pinscher, Doberman pinschera benzer ancak oldukça farklı bir özelliği vardır. Bu neşeli ve hareketli köpek, başka hiçbir ırkta görülmeyen kendine has bir yürüyüşe sahiptir. Bu köpeğin yürüyüşü atların tırıs yürüyüşüne benzer.

Süs köpekleri genellikle dikkatli ve enerji dolu hayvanlardır. Kemik yapıları güçlü, vücutları dengelidir. Bu nedenle genellikle "zarif" olarak tasvir edilirler. Süs köpekleri apartman dairelerinde ve küçük evlerde beslemek için de uygun köpeklerdir ancak bu egzersize ihtiyaçları olmadığı anlamına gelmez ve düzenli olarak yürütülmeleri gerekir.


Başlıca kulüpler tarafından süs köpeği kabul edilen bazı ırklar

Süs köpeği resimleri

Yorkshire teriyeri
Yorkshire teriyeri

Tüysüz Çin köpeği
Tüysüz Çin köpeği

Malta köpeği
Malta köpeği

Pag
Pag

Tüylü çivava
Tüylü çivava

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski