sphodromantis viridis

sphodromantis viridis
sphodromantis viridis
Sphodromantis viridis, dünya çapında pet hayvanı olarak teraryumlarda bakılan bir peygamberdevelerinin türü. İngilizcede «Afrika peygamberdevesi» (African mantis), «dev Afrika peygamberdevesi» (giant African mantis) ve «çalı peygamberdevesi» (bush mantis) adıyla bilinir'.


Sphodromantis Viridis Bilimsel Sınıflandırması

Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda (Eklem bacaklılar)
Alt şube: Hexapoda (Altı bacaklılar)
Sınıf: Insecta (Böcek)
Takım: Mantodea (Peygamberdevesi)
Familya: Mantidae
Cins: Sphodromantis
Tür: S. viridis
Binominal adı: Sphodromantis viridis
Forsskål, 1775



Morfolojisi

Tipik peygamberdevesi görünümünü sergiler. Rengi parlak yeşilden mat kahverengiye kadar değişkenlik gösterir. Seksüel dimorfizm boyca belirgindir. Erkekleri dişiden daha küçüktür. Dişileri 10 cm uzunluğundadır. Cinsiyet ayrımı karındaki (abdomen) segment sayısına göre yapılır. Dişiler 6, erkekler 8 segmentlidir. Kıskaçların iç tarafları turuncu, uç kısımları ise sarıdır. Üst tarafı yay şeklinde üçgenimsi yapıya sahip kafası vardır. Alnında 3, yanlarında ise 2 göz bulunur. Kanatları 2 çift olup üst üste dizilimdedirler; üstte renkli 2 tane altta 2 şeffaf.


Biyolojisi

Lavralar 5-6 kez deri değişiminden sonra yetişkin olur. Yetişkin olanlar yaklaşık 2 hafta sonra çiftleşme özelliğini gösterir.


Yayılımı

Batı Afrika'dan Bürük Sahra'nın güneyine kadar alanda yayılım gösterir. Sonradan yerleşmiş tür olarak İsrail ile İspanya'da da görülebilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski