pediciidae

pediciidae
Pedicidae, çift kanatlılar (Diptera) takımından böcek familyası.

Yakın akraba olduğu Limoniidae ve Tipulidae türleri gibi uzun bacaklı, ince ve narin yapılı vücutlu sivrisinekleri içerir. Sokucu iğneleri olmadığından kesinlikle sokamaz ve kan ememezler. Dünya genelinde 500 türü bulunur.

Eskiden Pediciinae adıyla alt familya olarak Limoniidae familyasında sınıflandırılıyordu. Ergin evredeki morfolojik farklılıklardan dolayı familya düzeyine yükseltilmiştir.


Pediciidae Bilimsel Sınıflandırması
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda (Eklem bacaklılar)
Alt şube: Hexapoda (Altı bacaklılar)
Sınıf: Insecta (Böcek)
Takım: Diptera (Sinek)
Alt takım: Nematocera (Sivrisinekler)
İnfra takım: Tipulomorpha
Üst familya: Tipuloidea
Familya: Pediciidae

Kanat damarlanması
Kanat damarlanması
Alt familyalar
Pediciinae
Ulinae


Morfolojisi

Erginlerde maksillar palpin son segmenti Pedicia türleri hariç kısadır. Duyarga normalde 14-16 segmenttir. Rostrum kısa ve nasus mutlaka mevcuttur. Diğer Tipuloidea familyalarında olduğu gibi, toraksın dorsalinde “V” şeklindeki ek yeri en karakteristik özellikleridir. Kanatlar uzun olup 2 anal damar kanat kenarına kadar uzanır. Bacaklar uzun ve narindir. Bazen 1-2 tibial mahmuza sahipken diğerlerinde mahmuz bulunmaz. Abdomen uzun ve incedir. Erkek terminali karakteristik yapılara sahiptir. 2 çift ganostylus bulunur, bazen bu 1 bazen de 3 çift olabilir. Dişi terminali çeşitli modifikasyonlara sahip olmakla beraber genelde 1 çift valveye sahiptir; cerci de uzamıştır.

Pedicia rivosa
Pedicia rivosa
Yumurtalar sona doğru daralan uzun mil şeklindedir. koryon genellikle siyah renktedir. Özellikle küçük türlerde yumurta beyazımsı veya şeffaftır.

Larva uzun hemicephalik veya metapneustik tir. Nadiren apneustik tir. Baş kapsülü belirgin olup anterior biçimde kitinleşmiştir. Abdominal segmentler düz ve yumuşaktır. İnce kıllardan oluşan kürek benzeri yapılara sahiptir. Terminal segmentte posterior solunum delikleri bulunur. Genellikle 4 anal loba sahiptir.

Pupa uzundur ve obtect tiptedir. Gözler belirgin, mesothorasik çıkıntılar basit yapıda, anten uzun, abdomen köşeli kenarlara sahiptir.


Biyolojisi

6-14 günlük bir yumurta evresine sahiptirler. 4 larva evresi ve 5-16 günlük bir pupa evresi görülür. Erginlerinin ömrü çok kısadır. Hayat döngüsü, çevresel faktörlere, bilhassa sıcaklık ve neme bağlı olmak üzere 6 haftadan kısa olabildiği gibi 4 yıldan da fazla olabilmektedir. Özellikle uzun hayat döngüleri arktik türlerde görülür. Birçok tür sıcaklık ve yüksekliğe bağlı olarak yılda 1 veya 2 nesil verebilir.

Dicranota claripennis
Dicranota claripennis
Larvalar sucul ve yarı sucul alanlarda bulunurlar. Pupasyon (puplaşma) için daha kuru yerlere göç ederler. Az çok ıslak, dere, göl, gölcük, bataklık kenarlarındaki organik toprak veya çürüyen vejetasyonun olduğu yerlerde bulunurlar. Çoğu larva çürüyen bitkilerle beslenmektedir. Bazıları da mantarlarla beslenirken, bir kısmı da predatördür.


Habitat

Daha çok sıcak ve nemli yerleri tercih ederler. Erginlerine genellikle dere, göl kenarlarındaki dökülen yaprakların bol bulunduğu yerlerde rastlanmaktadır. Birkaç türe kurak alanlarda, çöllerde, çayırlık alanlarda da rastlanmaktadır.


Önemi ve düşmanları

Çoğu türü kuşlar, kurbağaların, balıkların, örümceklerin ve predatör böceklerin besini oluşturmaktadır.


Sınıflandırma

  • Alt familya: Pediciinae
    • Dicranota Zetterstedt, 1838
    • Heterangaeus Alexander, 1925
    • Malaisemyia Alexander, 1950
    • Nasiternella Wahlgren, 1904
    • Nipponomyia Alexander, 1924
    • Ornithodes Coquillett, 1900
    • Pedicia Latreille, 1809
      • Pedicia (Amalopis) occulta (Meigen, 1830) Türkiye
      • Pedicia (Crunobia) zernyi (Lackschewitz, 1940) Türkiye
    • Savchenkoiana Kocak, 1981
    • Tricyphona Zetterstedt, 1837
  • Alt familya: Ulinae
    • Ula Haliday, 1833

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski