diprotodon

Diprotodon iskeleti
Diprotodon iskeleti
Diprotodon bugüne kadar yaşamış olduğu bilenen en büyük keseli türüdür. Diprotodon, "İki ön dişli" anlamına gelmekte olup, dev vombat ya da hippopotamus vombat denildiği de olur. Diprotodonlar, kendileri gibi iri olan birçok türle birlikte Avustralya megafauna'sını oluşturuyorlardı ve faunanın diğer türleriyle birlikte yaklaşık 1.6 milyon önceden, soylarının tükendiği 46.000 yıl öncesine kadar varlıklarını sürdürdüler. (Hemen hemen buzul çağının tamamı boyunca)

Diprotodon türlerine ait fosiller, Avustralya ana karasının çeşitli yerlerinde hem tam kafatasları ve iskeletler biçiminde, hem de kıl ve ayak izleri biçiminde bulundu. Bazı dişi türlerin iskeletleri ise, keselerinde yavrularıyla birlikte bulundu. En iri türleri Su aygırı büyüklüğündeydi; burundan kuyruğa kadar 3 m. uzunluğunda, 2 m. boyunda ve 2.786 kilo ağırlığındaydılar. Açık ormanlarda, ağaçlıklı bölgelerde, otlaklarda, muhtemelen su kaynaklarına yakın ve otlar ve yapraklarla beslenebilecekleri yerlerde yaşıyorlardı.

Diprotodon'ların varlıklarını sürdüren en yakın akrabaları vombatlar ve koala'dır. Bazı Aborijin kabilelerinin diprotodon kemiklerine "bunyip" demelerinden dolayı, Diprotodonların, Aborijinler arasındaki Bunyip efsanesinin kaynağı olduğu ileri sürülmüştür.


Diprotodon Bilimsel Sınıflandırması

Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
İnfra sınıf: Marsupialia (Keseliler)
Takım: Diprotodontia (İki ön dişliler)
Alt takım: Vombatiformes
Familya: † Diprotodontidae
Cins: † Diprotodon
Owen, 1838

Binominal adı: Diprotodon optatum

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski