amip hakkında bilgi ve sözlük anlamı nedir?
amip, -biisim, hayvan bilimi, Fransızca amibe
Amipler takımından, vücudunun biçim değiştirmesiyle oluşan geçici kollar veya ayaklar üzerinde sürünerek yer değiştiren, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan bir hücreli canlı (Amoeba).
Amip Kelimesinin Kökeni
Fransızca amibe "tek hücreli bir canlı" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Yunanca amoibē αμοιβή "değişken" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca ameíbō αμείβω "değişmek" fiilinden türetilmiştir. Yunanca fiil Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *əmeigʷ- "hal değiştirmek" biçiminden evrilmiştir. Bu biçim Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *mei-1 "değişmek, yer değiştirmek, göçmek" kökünden türetilmiştir.
Amip Kelimesi için Tarihteki En Eski Kaynak
[c (1958) : Öteden beri hayatın sudan çıktığı kanaati vardır, (...)sudaki yarı bitki, yarı hayvan, amip vs. gibi yaratıklar gösterilir.]
![]() |
Amoeba’da fagositoz yoluyla beslenme |
Amipin Bilimsel Sınıflandırması
Âlem: Protista (Protistler)
Şube: Amoebozoa
Alt şube: Sarcodina
Sınıf: Tubulinea
Takım: Tubulinida
Familya: Amoebidae
En çok, ameobid protistalardan Dev Amip olarak da bilinen Chaos Carolinense’in ait olduğu Chaos cinsinin boyutları 5 mm’ye kadar ulaşabilir. Hetotrofturlar; bakteri, alg, diğer protistalar ve hatta çok hücreli küçük omurgasız canlılarla dahi beslenebilirler.
Beslenmelerini fagositoz yoluyla gerçekleştirirler. Bu işlemi, yalancı ayaklarını (pseudopods) kullanarak yapar. Avının etrafını, yalancı ayaklarıyla çevreleyerek kendi içerisinde kalmasını sağlar. Salgıladığı enzimler yoluyla besinini parçalar, ardından artıkları yine aynı şekilde dış ortama bırakır.
Aynı zamanda, Amoeba’lar arasından bir tanesi, beyin yiyen amip olarak geçer. Tam adı Naegleria fowleri olan bu amip; tatlı sularda, nehirlerde, göllerde ve toprakta bulunabilir. Aslında Naegleria arasından hastalık yapan tek tür Naegleria fowleri’dir. Bulaşma, genellikle nehir ve göl gibi sularda yüzme sırasında, burun yolundan amipin alınmasıyla başlar. Amip, buradan beyine ulaşarak beyin dokusunu yemeye başlar. Bulaşma yolunun burundan olması sebebiyle, Naegleria fowleri içeren bir suyu içseniz dahi hastalığı kapmazsınız.
Amoeba’lar çıplak olabildikleri gibi bazıları kabukludur. Belirgin özellikler gösteren bu kabuklara test (testate) denir. Bu kabuklar çoğunlukla kalsiyum karbonattan yapılmıştır. Fakat silika, kitin ve hatta birbirine yapıştırabildiği diğer parçacıklardan bile oluşabilir. Bu kabuklular arasından en bilinen tür foraminiferlerdir ve genellikle kıyı sularında yaşarlar. Kabuğun ağırlığından dolayı, hücre genellikle dibe batar. Bu yüzden diplerde bulunan tortuların üzerinde yer alan bakteri, kırıntı ve döküntülerden oluşan partiküllerle beslenir. Bu beslenme sırasında amip hücresi, kabuğuna gevşek bağlı olduğundan kısmen kabuktan dışarı çıkabilir.
![]() |
Amip (Amoeba) morfolojisi |
Entamoeba histolytica adlı tür, amipli dizanteri adı verilen hastalığa sebep olur. Çoğu kez enfekte bireyde açık bir semptom görünmezken, bazılarında E. histolytica, bağırsak boşluğunda amibiyaz adı verilen kanlı ishal durumu ile kendini gösterir. Bu semptom, ülserleşmenin gerçekleştiğinin habercisidir. Bulaşma kist formunda gerçekleşir. İnsandan insana, böcekler aracılığıyla, dışkının bulaştığı yerlerden dolaylı aktarımla ve doğrudan temasla bulaşabilir.
Aynı zamanda Amoeba, kontraktil kofulu sayesinde, kasılıp gevşeyerek vücudundan dışarıya fazla suyun atılmasını sağlayabilir. Böylelikle osmotik basıncı tolere eder. Bu organel, Amoeba’nın dış ortamının kendisine göre hipotonik olmasından dolayı oldukça gereklidir. Aksi bir durumda Amoeba şişerek yok olurdu.
Etiketler:
Ansiklopedi
Kelime Etimolojisi (Kökeni) Sözlüğü
Türkçe Sözlük
Türkçedeki Fransızca Kökenli Kelimeler
Zooloji Terimleri Sözlüğü