tirozin

tirozin
IUPAC adı
(S)-Tirozin
L-Tirozin (sol) ve D-Tirozin (sağ)
Tirozin (Tyr, Y) (tyros, Yunanca = peynir) şeklinde kısaltılmaktadır. Doğada daha çok L-Formunda karşımıza çıkan ve birçok proteinin yapısında bulunan esansiyel olmayan bir α amino asittir.

Bu yazıda ya da bilimsel makalelerde Tirozin L- ya da D- olarak hiçbir ön ek almayarak sadece Tirozin diye bahsedilmişse, burada bahsi geçen L-Tirozin’dir.

Tanımlayıcılar
CAS numarası: 60-18-4
PubChem: 6057
SMILES: N[C@@H](Cc1ccc(O)cc1)C(O)=O
ChemSpider: 5833

Tirozinin Özellikleri
Molekül formülüC9H11NO3
Molekül kütlesi: 181,19 g·mol−1
Görünüm: Renksiz, parlak iğneler ipeksi
Yoğunluk: 1,46 g·cm−3 (25 °C)
Erime noktası: 342–344 °C
Çözünürlük (su içinde) Asit ve bazlarda az çözülür.

Belirtilmiş yerler dışında verilmiş olan veriler, Standart sıcaklık ve basınçtadır. (25 °C, 100 kPa)

Tirozin ilk olarak peynirden elde edilmiştir.
Tirozin ilk olarak peynirden elde edilmiştir.
Tirozinin Hikayesi
İlk olarak 1846'da Alman kimyager Justus von Liebig ("Yustus fon Libig") tarafından peynirde bulunmuştur. Proteinlerin sentezinde kullanılan 22 aminoasitten biridir. 4-hidroksifenilalanin ya da 2-amino-3(4-hidroksifenil)-propanoik asit olarak da bilinir. Yan zincirinde amit fonksiyonel grubu içerdiğinden polar özelliktedir, ancak fizyolojik pH'da yüksüzdür. Amit grubu dışında benzen halkası taşır. Non esansiyel, glukojenik ve ketojenik asittir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski