lizin

lizin
IUPAC adı
Lysine
L-Lisin (yukarda)   D-Lizin (aşağıda)
Lizin (Lys, K) proteinlerde bulunan 22 amino asitten biridir. 4-aminobütil (birincil amin) yan zinciri nedeniyle, histidin ve arginin gibi bazik aminoasitler grubuna dahildir.

Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitin hem L- hem de D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir deyişle doğada var olan isomeri L- Lizin’dir. Bu yüzden bu yazıda ya da bilimsel makalelerde Lizin L- ya da D- olarak hiçbir ön ek almayarak sadece Lizin diye bahsedilmişse, burada bahse geçen L- Lizin’dir

İnsanların besinler yoluyla alması gerekli temel amino asitlerden biridir. Günlük lizin ihtiyacımız 1-1.5 gr arasındadır. Bir besin olarak HSV enfeksiyonuna karşı faydalı olabildiği iddia edilmesine karşın yararlarına ilişkin bilimsel kanıtlar tam oturmamıştır.

L-Lizin ilk defa 1889 sütte bulunan Kazein proteininden elde edilmiştir.
L-Lizin ilk defa 1889
sütte bulunan Kazein
proteininden elde edilmiştir.
Lizin kalsiyum emilimi, kas proteinlerinin inşası, ameliyat sonrası ve spor yaralanmaları sonrası iyileşme sürecinde, vücut tarafından hormonların, antikorların ve enzimlerin sentezlenişinde önemli role sahiptir.

Tanımlayıcılar
CAS numarası: 0-54-2
PubChem: 866
SMILES: C(CCN)CC(C(=O)O)N
InChI: 1/C6H14N2O2/c7-4-2-1-3-5(8)6(9)10/h5H,1-4,7-8H2,(H,9,10)
ChemSpider: 843

Lizinin Özellikleri
Molekül formülüC6H14N2O2
Molekül kütlesi: 146,19 g·mol−1
Görünüm: Katı, renksiz çivi şeklinde ya da altıgen parçacıklar halinde
Erime noktası: 224–225 °C

Belirtilmiş yerler dışında verilmiş olan veriler, Standart sıcaklık ve basınçtadır. (25 °C, 100 kPa)

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski