IUPAC adı Lysine L-Lisin (yukarda) D-Lizin (aşağıda) |
Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitin hem L- hem de D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir deyişle doğada var olan isomeri L- Lizin’dir. Bu yüzden bu yazıda ya da bilimsel makalelerde Lizin L- ya da D- olarak hiçbir ön ek almayarak sadece Lizin diye bahsedilmişse, burada bahse geçen L- Lizin’dir
İnsanların besinler yoluyla alması gerekli temel amino asitlerden biridir. Günlük lizin ihtiyacımız 1-1.5 gr arasındadır. Bir besin olarak HSV enfeksiyonuna karşı faydalı olabildiği iddia edilmesine karşın yararlarına ilişkin bilimsel kanıtlar tam oturmamıştır.
L-Lizin ilk defa 1889 sütte bulunan Kazein proteininden elde edilmiştir. |
Tanımlayıcılar
CAS numarası: 0-54-2
PubChem: 866
SMILES: C(CCN)CC(C(=O)O)N
InChI: 1/C6H14N2O2/c7-4-2-1-3-5(8)6(9)10/h5H,1-4,7-8H2,(H,9,10)
ChemSpider: 843
Lizinin Özellikleri
Molekül formülü: C6H14N2O2
Molekül kütlesi: 146,19 g·mol−1
Görünüm: Katı, renksiz çivi şeklinde ya da altıgen parçacıklar halinde
Erime noktası: 224–225 °C
Belirtilmiş yerler dışında verilmiş olan veriler, Standart sıcaklık ve basınçtadır. (25 °C, 100 kPa)
Etiketler:
Ansiklopedi