asparajin

asparajin
IUPAC adı
Asparajin
L-Asparajin (sol)   D-Asparajin (sağ)
Asparajin (Asn, N) proteinleri oluşturan 20 amino asitten biridir. Yan zincirinde karboksamit grubu içerir. Polar özelliktedir, ancak fizyolojik pH'da yüksüzdür. L-Asparajin, merkezi sinir sisteminin dengesinin korunması için gereklidir. Aşırı sinir ve asabiyet oluşumunu engeller, teskin edici özelliği vardır.

Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem L- hem de D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir deyişle doğada var olan isomeri L Asparajin’dir. Bu yazıda ya da bilimsel makalelerde Asparajin L- ya da D olarak hiçbir ön ek almayarak sadece Asparajin diye bahsedilmişse, burada bahsi geçen L- Asparajin’dir.

Tanımlayıcılar
CAS numarası: 70-47-3
PubChem: 236
EC-numarası: 200-735-9
SMILES: O=C(N)C[C@H](N)C(=O)O
InChI: 1/C4H8N2O3/c5-2(4(8)9)1-3(6)7/h2H,1,5H2,(H2,6,7)(H,8,9)/t2-/m0/s1
ChemSpider: 6031

Asparajinin Özellikler
Molekül formülüC4H8N2O3
Molekül kütlesi: 132,12 g·mol−1
Görünüm: Katı, rengsiz
Erime noktası: 234–236 °C
Çözünürlük (su içinde): Suda kötü çözülür:(22 g·l−120 °C'ta, Monohydrat, (L-Asparagin))

Belirtilmiş yerler dışında verilmiş olan veriler, Standart sıcaklık ve basınçtadır. (25 °C, 100 kPa)

kuşkonmaz
Kuşkonmaz bitkisinde bol miktarda L-Asparajin
ihtiva etmektedir ve adını bu bitkiden almıştır.
19. yüzyılın sonlarında yapılan araştırmalr sonucunda iki izomeriden bir olan D-Asparajin tatlı bir tadı olduğu ve buna karşılık L-Asparajin’in ise acı bir tadı olduğu ortaya konulmuştur.

Asparajinin Bulunduğu Besinler
L-Asparajin baklagillerin fidanlarında ve kuşkonmaz bitkisinde rastlanmaktadır. Kuşkonmaz bitkisinin çorbalarda kullanılan türünün latince ismi olan Asparagus officinalis bakıldığında Asparajin’in adını bu bitkiden aldığı kolayca anlaşılır. Bunun dışında patates, sığır eti, yumurta, mandıra gibi besinlerde de bulunmaktadır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski