kelebek kelimesinin kelime ve sözlük anlamı nedir?
kelebek -ğiisim, hayvan bilimi
1. isim, hayvan bilimi Pul kanatlılardan, vücudu, kanatları ince pullarla ve türlü renklerle örtülü, dört kanatlı, çok sayıda türleri olan böceklere verilen genel ad.
"Kelebek gibi uçmada ruhumuz / Barış dolu bu yıldız bahçesinde" - A. M. Dranas
2. sıfat Biçim olarak bu böceklere benzeyen.
"Kaymakam Bey jaketataylı, kelebek kravatlıdır." - T. Buğra
3. hayvan bilimi Geviş getiren hayvanların karaciğerlerinde yerleşip en çok öd yollarını tıkayan bir cins asalak hayvan.
4. Bu hayvanın neden olduğu hastalık.
5. teknik Vida, somun vb. nesnelerde kolayca çevrilmeye yarayan bölüm.
Kelebek Kelimesinin Kökeni
Eski Türkçe kepeli sözcüğünden evrilmiştir.Kelebek Kelimesi İçin Tarihte En Eski Kaynak
kepeli [ Divan-i Lugat-it Türk (1070) ]
köbelek/kelebek [ Codex Cumanicus (1300) ]
![]() |
Nymphalis urticae |
Vücutları kiremit dizilişi şeklinde renkli gözle zor görülebilen pullarla örtülüdür. Pullar, uçları yassılaşarak genişlemiş kıllardır. Ufak sarsıntılarda koparlar. İki çift olan kanatlarının büyüklüğü türlere göre değişir. Pek az türde ve bazı türlerin dişilerinde kanat bulunmaz. Emici tipteki ağız parçaları hortum şeklindedir. Kullanılmadığı zamanlar bu hortum başın alt tarafında helezon biçiminde kıvrılır. Balözü emerler. Çiçeklerin balözünün tadını ayaklarıyla alırlar. Tat alma cisimcikleri ayaklarına yerleşmiştir. Ayaklarıyla çiçeğin suyunu kontrol ederler. Beğendikleri takdirde kıvrılı duran hortumlarını uzatarak emerler.
Ağız organları, yalnız çiçek tozu (polen) ile geçinen "Micropterygidae" kelebek familyasında çiğneyicidir. Tüylü başlarında büyükçe iki petek göz ve çoğunda iki nokta (osel) göz bulunur.
Kelebekler faaliyet durumlarına göre gece ve gündüz kelebekleri olarak iki gruba ayrılırlar.Gece kelebekleri kalın ve ağır vücutlarıyla alaca karanlıkta veya gece uçarlar. İnce kıl gibi olan antenlerinin ucu sivridir. Bazı türlerde antenlerde birer dizi tüy bulunduğundan tarak görünümündedirler. Genellikle renkleri mattır. Hızlı uçucudurlar.Bu uçucular diğer kelebeklere göre daha hızlı uçarlar fakat daha az uçarlar. Tehlike anında sürüden ayrılarak farklı yönlere kaçışırlar ve tehlike bittiğinde tekrar toplanırlar.
![]() |
Çiçek, kelebek, örümcek |
Gece kelebeklerinin işitme ve koku alma duyuları da çok hassastır. Bazı türlerin erkekleri, 5 km uzaktaki dişinin kokusunu alabilirler. Gündüz kelebeklerinin duyargaları (anten) çıplak olduğundan bu hassaslıktan mahrumdurlar.
Kelebeklerde çoğalma yumurta ile olur. Kelebek yumurtaları yarım küre, küre, silindir ve iğ şeklindedir. Dişileri yumurtalarını tek tek veya gruplar halinde ağaç kabukları veya yapraklar üzerine yapıştırarak bırakırlar. Bazıları da üst üste yapıştırarak kuleler meydana getirir. Bazıları yumurtaların üzerini vücutlarından kopardıkları kıllarla bir kürk gibi kapatırlar. Kışı geçirmek zorunda kalan yumurtalar “Korion” denen sert bir kabukla örtülüdür. Yumurtadan çıkan larvalara “tırtıl” adı verilir. Kışı genellikle tamamen gelişmiş olarak yumurta kabuğu içinde geçirir. İlkbaharda her yer yeşermeye başlayınca kabuğunu yırtarak besin aramaya çıkar. Dişi kelebekler yumurtlarken özellikle tırtılların beslendiği bitki türlerinin üzerine veya yakınına yumurtalarını bırakırlar.
Tırtıllarda üç çift göz ve 2-5 çift karın bacağı bulunur. Ağız parçaları ısırıcı çiğneyicidir. Alt dudağa dökülen ipek salgı bezleri vardır. Oburca beslenen tırtıllar, 4-5 defa deri değiştirirler. Normal iriliğe ulaşınca ipek salgısı ile kendilerine koza örerler.
Koza içinde erginin şekillendiği pupa durumuna geçer. Bir müddet sonra pupa kabuğunu yırtar ve kozadan genç ergin yeni kelebek ortaya çıkar. Fakat hemen uçamaz. Kanatlarındaki damarların kanla dolması ve kuruyarak güçlenmesi için birkaç saat beklemesi gerekir. Bazı erginlerin ömrü 24 saat, bir kısmının 1-2 aydır. Hayatları birkaç mevsim sürenler kış uykusuna yatar veya daha sıcak bölgelere göç ederler. Bunlar yüzlerce kilometrelik yolu uçabilecek güçtedir. Birleşik Krallık'ta yaygın bir tür, havalar soğumaya başlayınca Kuzey Afrika’ya göç eder. Kuşların aksine kelebeklerin göçü tek yönlüdür. Amerika’da yaşayan bir çeşidin dışında hiçbiri geri dönmez.
Lycaenidae familyasından Çok gözlü mavi kelebek (Polyommatus icarus). |
Kelebeklerin Bilimsel Sınıflandırılması
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda (Eklem bacaklılar)
Alt şube: Hexapoda (Altı bacaklılar)
Sınıf: Insecta (Böcek)
Takım: Lepidoptera
Kelebek Familyaları
Gündüz kelebekleri
Gece kelebekleri
Takım: Lepidoptera
Kelebek Familyaları
Gündüz kelebekleri
- Hesperioidea
- Papilionoidea
- Gece kelebekleri
Gece kelebekleri
![]() |
İki Julia Kelebeği (Dryas iulia) kaplumbağaların gözyaşlarını içiyor (Ekvador). |
- Acanthopteroctetoidea
- Aluctoidea
- Axioidea
- Bombycoidea
- Calliduloidae
- Choreutoida
- Cossoidea
- Drepanoidea
- Epermenioidea
- Eriocranioidea
- Galacticoidea
- Gelechioidea
- Geometroidea
- Gracillarioidea
- Hedyloidea
- Hepialoidea
- Heterobathmioidea
- Hyblaeoidea
- Immoidea
- Incurvarioidea
- Lasiocampoidea
- Lophocoronoidea
- Micropterigoidea
- Mimallonoidea
- Mnesarchaeoidea
- Neopseustoidea
- Nepticuloidea
- Noctuoidea
- Palaephatoidea
- Pterophoroidea