krom

krom

krom hakkında bilgi nedir tdk sözlük anlamı ne?

Fransızca chrome

1. isim, kimya Atom numarası 24, atom ağırlığı 52,01, yoğunluğu 6,92 olan, 1514 °C'de eriyen, ısıya dayanıklı, havada oksitlenmeyen bir element (kromun simgesi Cr).

2. sıfat Bu elementten yapılmış:
      Krom kaplama.


krom (Kimya Terimleri Sözlüğü (II) - 2007)

İngilizce: chromium, Almanca: Chrom

Simgesi Cr, atom ktlesi 51,996 g, atom numarası 24, yoğunluğu 7,1 g/mL, e.n. 1615 °C olan, gümüş beyazında katı kırılgan, suda çözünmeyen fakat asitlerde yavaş çözünen 1797’de Vavguelin tarafından bulunan,genellikle kromit şeklinde bulunan korozyona dayanık bir element. alaşımlarda ve bazı çeliklerde kullanılır. Bileşikleri (kromatlar) zehirlidir ve çok renklidir. Cr II mavi, Cr III mor, kromit yeşil, kromil kırmızı, kromat sarı, bikromat turuncudur.


krom (Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü)

İngilizce: chromium, chrome

Organizmada kolesterol seviyesinin düşmesi, yağ üretiminin azalması, karbonhidratların daha iyi değerlendirilmesi için gerekli olan, eksikliğinde kilo kaybı, perifer sinir hastalığı ve şeker hastalığı benzeri belirtilere yol açan mineral.


Krom Kelimesinin Kökeni

Fransızca chrome "bir element" sözcüğünden alıntıdır. (İlk kullanımı: 1797 Nicolas-Louis Vauquelin, Fr. kimyacı (1763-1829).) Fransızca sözcük Latince chroma "renk" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca χrôma χρώμα  "1. bir şeyin dış yüzü, çehre, cilt, (dolayısıyla) cilt rengi, 2. genel olarak renk" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca χráô χράω  "sıyırmak, derisini yüzmek" fiilinden +ma sonekiyle türetilmiştir. Yunanca fiil Hintavrupa Anadilinde aynı anlama gelen yazılı örneği bulunmayan *ghrēu- sözcüğünden alıntıdır.


Krom Kelimesi için Tarihteki En Eski Kaynak

[Tıngır & Sinapian, Istılahat Lugati (1892)]




Periyodik tabloda Krom'un yeri
Periyodik tabloda Krom'un yeri


Metalik bir element olan Krom'un atom numarası 24, atom ağırlığı 51,996'dır.


Kromun Özellikleri

Krom çok sert olması ve erime noktasının 1857 °C olması nedeniyle, metallere sertlik sağlanması ve zırhlı araç yapımı için kullanılır. En önemli kullanım alanı Nikel ile beraber paslanmaz çeliklerdedir. Oluşturdugu kromoksit tabakası çelik yüzeyini film tabakası gibi kaplar ve kimyasal korozyona karşı dayanıklılık sağlar.

Krom doğada +3 yüklüdür, indirgenme reaksiyonuyla +6 değerlik alır. Toz formdaki krom, deri tabaklamada uzun yıllardır kullanılmaktadır. Deriye uzun süre dayanma özelliği kazandırır. Ayrıca 118 elementten 24. sıradadır. Latincesi Chromium'dur ve Kromun Sembolü Cr'dir.

Krom kandaki şekerin hücrelere aktarılmasına yardımcı olur. Krom yer fıstığı, yumurta sarısı, peynir, üzüm suyu, maya, istiridyede bulunur. Kemiklere de faydası vardır.

Krom sanayi ortamında iş parçalarının hareket ettiği yataklar içerisinde aşınmasını da engellemektedir. Bir piston ve piston yatağının krom kaplama işlemi yapıldıktan sonra çalışması ile ömrü ortalama 4 - 8 ay arası artmaktadır. (Tabii ki parçadan parçaya değişir) Yani kısaca krom korozyonu da engellemekte ve kayganlığı sağlamaktadır.

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Cr+6 iyonu ve bileşiklerinin kanser yaptığı yönündeki bilgilere ulaşıldı ve IARC (International Agency for Research on Cancer) tarafından Grup 1 (İnsanlar için Kanserojen) olarak sınıflandırıldı.

Krom kristali
Krom kristali (%99.999 saflık).

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski