kara ölüm

kara ölüm


Kara Ölüm, Kara Veba ya da Büyük Veba Salgını (İngilizce: Black Death); 1347 - 1351 yılları arasında Avrupa'da büyük yıkıma yol açan veba salgınıdır. Asya'nın güney batısında başlayarak 1340'lı yılların sonlarında Avrupa'ya ulaşmıştır. Salgına Yersinia pestis adı verilen bir bakterinin yol açtığı düşünülmektedir.

Salgın, yalnızca 14. yüzyılda yaklaşık 200 milyon kişinin ölümüyle sonuçlanmıştır.

Çin ve Orta Asya'dan başlayan veba, 1347'de Kırım'da bir Ceneviz ticaret merkezini kuşatan Moğol ordusunun vebalı cesetleri mancınıkla kentin içine atmasıyla Avrupa'ya taşındı. Vebadan ölen soylular arasında Aragon kralı IV. Pedro'nun karısı Kraliçe Leanor ve Kastilya kralı XI. Alfonso'nun oğluyla evlenmeye giderken Bordeaux'da ölen, İngiltere kralı III. Edward'ın kızı Joan da vardı. İki Canterbury başpiskoposu art arda vebadan öldü. Şair Petrarca yalnızca pek çok şiirinin esin kaynağı Laura'yı değil, koruyucusu Giovanni Colonna'yı da salgında yitirdi.

Kara Ölüm'ün Avrupa'nın nüfusu üzerinde büyük bir etkisi olmuş ve Avrupa'nın sosyal temellerini değiştirmiştir. Roma Katolik Kilisesi için de büyük bir darbe olan Kara Ölüm; Museviler, Müslümanlar, yabancılar, dilenciler başta olmak üzere azınlıklara zulmedilmesine yol açmıştır. Günlük yaşamın belirsizliği insanları o günü yaşamaya itmiş, ve bu da Giovanni Boccaccio'nun 1353'de yazdığı Decameron'una yansımıştır.

Veba salgınının Avrupa'da yıllara göre yayılımı.
Veba salgınının Avrupa'da yıllara göre yayılımı.

Benzer salgın hastalıkların Avrupa'ya her yeni nesille geri döndüğü düşünülür; etkileri 1700'lü yıllara kadar devam etmiştir. Bunların arasında 1629-1631 yıllarında gerçekleşen İtalya salgını, Büyük Londra Salgını (1665-1666), Büyük Viyana Salgını (1679), Büyük Marsilya Salgını (1720-1722) ve son olarak da 1771 Moskova salgını bulunur. Salgının tanımı üzerine birçok tartışma mevcuttur, ancak Avrupa'da 19. yüzyılda ortadan kalkmıştır.

14. yüzyılda bu salgına "Büyük Ölüm" dense de, daha sonraki yıllarda "Kara Ölüm" olarak tanımlanmıştır. Bunun sebebi de, genel inanca göre, bu hastalık sonucunda deri altı kanamalar yüzünden derinin siyaha dönmesidir. Aslında bu ad mecazi anlamda kullanılmış olup, "kara" burada kasvetli, sıkıntılı, kederli anlamına gelir.

Tarihî kayıtlara göre bu salgında kasıklarda şişmeler (bubo lar) meydana gelmekteydi. 19. yüzyılda Asya'da görülen veba hastalığında aynı belirti gözlemlendiği için 20. yy. başlarındaki araştırmacılar Kara Ölüm'ün Yersinia pestis adlı bakterinin yol açtığı, sıçan (Rattus rattus ) yardımıyla ve pireler tarafından taşınan aynı hastalık olduğuna hükmetmişlerdir. Ancak, bubolar başka hastalıkların da belirtisi olabildiği için Kara Ölüm'ün bir veba salgını olduğu kesinlik kazanmamıştır. Günümüzde bu salgının sebepleri hâlâ araştırılmaktadır.

Kara Ölüm'ün Toggenburg İncilinde resmedilmesi. (1441)
Kara Ölüm'ün Toggenburg İncilinde resmedilmesi. (1441)


Ayrıca bakınız



Kara Ölüm'in Avrupa ve Yakın Doğu'da Yayılması (1346–1353)
Kara Ölüm'in Avrupa ve Yakın Doğu'da Yayılması (1346–1353)

Yersinia pestis (×200 büyütme), bubonik vebaya neden olan bakteri
Yersinia pestis (×200 büyütme), bubonik vebaya neden olan bakteri

Oryantal sıçan pire (Xenopsylla cheopis)
Oryantal sıçan pire (Xenopsylla cheopis) kanla doluydu. Bu pire türü, veba salgınlarının çoğunda bubonik veba yayılmasından sorumlu organizma olan Yersinia pestis'in iletimi için birincil vektördür. Hem erkek hem de dişi pire kanla beslenir ve enfeksiyonu bulaştırabilir.

Bağırsakta koyu bir kütle olarak görünen Yersinia pestis bakterisi ile enfekte olan oryantal sıçan pire (Xenopsylla cheopis)
Bağırsakta koyu bir kütle olarak görünen Yersinia pestis bakterisi ile enfekte olan oryantal sıçan pire (Xenopsylla cheopis). Bu pire foregut (proventriculus) bir Y. pestis biyofilm tarafından bloke edilir; pire enfekte olmamış bir konakçı Y. pestis ile beslendiğinde yaranın içine dökülerek enfeksiyona neden olur.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski