yarış tazısı

Yarış tazıları
Yarış tazıları
Yarış tazısı (Greyhound), genelde koşu ve av için kullanılan bir tazı ırkı. Otuza yakın tazı ırkı olmasına rağmen Türkçede tazı sözcüğü sıklıkla greyhound anlamında kullanılır. Yarış için yetiştirilmiş İngiliz tazısı uzun boyu, güçlü bacakları, uzun çenesi ve aerodinamik yapısıyla saatte 72 km. hıza 1,5 saniyede erişebilir.


Diğer adlar: Greyhound, İngiliz tazısı, Yarış tazısı

Ülke: Belirsiz; İngiltere veya Mısır

Sınıflandırma ve standartlar
FCI: 10. Grup 3. Bölüm #158
AKC: Tazı
ANKC: Grup 4 (Tazılar)
CKC: Grup 2 - Tazılar
KC (UK): Tazı
NZKC: Tazılar
UKC: Tazılar ve Paryalar

Köpek (Canis lupus familiaris)


Paolo Uccello Gece Avı (Ashmolean Müzesi)
Paolo Uccello Gece Avı (Ashmolean Müzesi)
Yarış tazısının geçmişi

Tazı türü eski Mısır'a kadar gitmekle beraber, DNA yapısı, çoban köpeklerine daha yakın bulunmuştur. Tarihte genellikle av hayvanı olarak kullanılmışlardır.

Büyük Britanya adalarında 9. yüzyıl'dan başlanarak yetiştirilen tazının omuzdan yere yüksekliği 76 cm, ağırlığı 32 kg kadardır. Uzun boyunlu, uzun bacaklı, çok zarif bir köpektir. Postu kısa tüylüdür ve rengi, siyah, beyaz, kırmızı ya da lekeli olabilir. Çok hızlı koşar ve çok çeviktir.


Tazı yarışları

20. Yüzyılın başlarına kadar, greyhoundlar av amaçlı kullanılıyorlardı. 1920'li yıllarda modern tazı koşuları Amerika, İngiltere ve İrlanda' da başlamıştır.


Yarış tazısının görünümleri

Erkekleri yaklaşık olarak 71 ila 76 cm arasında boya, ve 27 ile 40 kg arası ağırlığa sahiptir. Dişiler ise daha küçük olup boyları 68 ile 71, ağırlıkları da 27 ile 34 kg arasındadır. 30 değişik renkte olabilirler. Sadece beyaz, açık kahverengi, kırmızı ve mavi renkli olabildikleri gibi bu renklerin kombinasyonları da olabilir.


yarış tazısı
Tam uzatmada bir yarış tazısı



Yarış tazısının davranışları

Greyhoundlar oldukça hızlı olmalarına ve yarış köpeği olarak kullanılmalarına rağmen, uzun süre enerjilerini muhafaza edemezler. Oldukça sessiz ve nazik hayvanlardır.


Yarış tazısının evcil hayvan olarak kullanılmaları

Greyhoundlar oldukça evcil hayvanlardır. İnsanlara kolayca adapte olurlar. Çocuklarla ve evdeki diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar. Yarışçı olarak yetiştirilen tazıların ev hayatına alışmaları biraz zaman alabilir. Çok havlamazlar ayrıca yabancılara çabuk alışırlar. Bu nedenle iyi bir bekçi köpeği değillerdir.


Yarış tazısı resimleri

Erkek tazı
Erkek tazı

yarış tazısı yavrusu
yarış tazısı yavrusu









Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski