Picardy çoban köpeği

Picardy çoban köpeği
Picardy çoban köpeği
Picardy çoban köpeği, Berger Picard, Picardy Shepherd, kökleri ortaçağ'a kadar dayanan bu köpekler Kuzey Fransa'da oldukça popülerdirler ataları tam olarak bilinmemektedir.

Düşmanlarına karşı geri atmayan cesur köpeklerdir. Enerjik ve azimli bir ırktır.
Dış görünüşleri sempatiktir.

Bu köpekler iyi bir çoban köpeğinin tüm özelliklerine sahiptir ayrıca çok iyi bekçilik yaparlar. Tüyleri kalındır ve su geçirmezler her türlü hava koşuluna karşı dayanıklıdırlar.

Dilimizdeki ismiyle Picardy çoban köpeği veya orijinal ismiyle Berger de Picard, Fransa kökenli ve Fransa’da hala yetiştiren, yaygın oranda görünen bir çoban köpeğidir. Fransa’nın bilinen en eski çoban köpeği ırklarından biri olan Berger de Picard’ların geçmişi resmi kaynaklara göre MS 800 yıllarına kadar dayanmaktadır. Kökeni itibariyle ise Picardy çoban köpeklerinin tam olarak nereden geldiği yada nasıl üretilmiş oldukları hala bilinmeyen bir muamma. Bir takım araştırmacılara göre Picardy’ler Keltler ve orta çağdaki kavimler tarafından Fransa’ya getirildiği savunurken bir diğer kısım ise bu ırkın Briard ve Beauceron cinslerinden türetildiğine inanmaktadır.

Picardy’ler adını Fransa’nın kuzeydoğu kesiminde yer alan ve oldukça güzel bir bölge olan “Picardie” bölgesinden alıyor. Meydana gelen dünya savaşları sırasında Fransa’nın aldığı zahiyatla birlikte bu köpek ırklarının nesli tehlikeye düşmüş ancak daha sonradan ise bu tehlike atlatılmıştır. Resmen United Kennel Club tarafından ise Picardy’lerin bir köpek ırkı olarak tanınması 1 Ocak 1994 tarihine dayanmaktadır.


Picardy çoban köpeği özellikleri

Picardy çoban köpekleri orta büyüklükte vücut yapısına sahiptirler ve görünüşlerinin aksine oldukça kaslı bir vücut yapıları vardır. Boyu yüksekliğinden daha fazla olan bu köpeklerin kafa yapısı burun uzunluğuna eşittir. Kulakları dik ve kulak kısımları geniş uçlarıysa yuvarlaktır. Kaba ve uzun tüylere sahip olan kürkünü ortalama olarak 5-6 cm kadar uzunluktaki tüyleri kaplamaktadır.

Vücudu bir süs köpeğine benzer şekilde tüylü yapıya sahip olan Picardy’lerin baş bölgesindeki tüyleri oldukça kısadır. Genel olarak bu köpek ırkının sahip olduğu renk skalası gri, gri-siyah gölgeli, gri-mavi, gri-kızıl, veya açık kahverengi şeklindedir. Bazen ise göğüs ve ayak uçlarının beyaz olduğu görülebilmektedir.


Picardy çoban köpeği nasıl bir köpektir?

Bir çoban köpeği olması ve sürekli hayvancılık alanlarında kullanılıyor olması nedeniyle Picardy’lerin bekçilik ve koruma iç güdüleri oldukça gelişmiştir. Cana yakın ve sevecen bir mizaca sahip Picardy çoban köpekleri hem enerjik hem de sahibine büyük bir sadakatla bağlıdır.

Cana yakın mizacını yalnızca insanlara karşı sergilemeyen Picardy’ler oldukça sosyaldir ve diğer hayvanlar yada evcil hayvanlara karşı da arkadaş canlısı bir tutuma sahiptir. Avlanma içgüdüsünden yoksun olan Picadrdy’ler yalnızca evin bahçesine koyarak besleyebileceğiniz bir köpek cinsi değildir. Picardy’nin sürekli sahibiyle birlikte olması ve hatta mümkünse aile ortamı içerisinde sosyal bir yaşantı sürmesi gereklidir.


Picardy çoban köpeğinin yaşam ortamı

Gündüzlerini açık ortamlarda geçirmeye alışkın ve yatkın olan bu köpekler, egzersizleri doğru şekilde yapıldığı taktirde kısa süre içerisinde apartman hayatına uyum sağlayabilirler. Özellikle bahçeli evler için son derece uygun bir köpek cinsi olan Picardy’ler vaktinin tümünü bahçe ortamı içerisinde yalnız başına geçirmekten kesinlikle haz etmezler. Picardy’lerin sosyal ihtiyaçlarının karşılanması hem sahibi hem de ailesiyle vakit geçirmesi gerekir.  Kokusuz ve tüy dökme mevsimleri haricinde tüy dökme sorunundan yoksun olan Picardy’ler ev içerisinde kolayca beslenebilecek bir köpek ırkıdır.


Picardy çoban köpeğinin bakımı

Picardy’leri Picardy yapanın tüylü yapısı olduğunun altını çizmemiz gerekiyor. Tüylerinin yıkanmadan uzak tutulması ve kesinlikle tıraşlanmaması gerekiyor. Yalnızca tüy döküm mevsimlerinde taranması ve ıslanarak bakımının yapılması fazlasıyla yeterli olacaktır.

Vücut bakımı açısındansa bu köpekler için egzersiz oldukça büyük bir önem arz ediyor. Enerjik yapılarıyla bilinen bu köpekler sahibiyle bolca oyun oynamak, yüzmek ve aile bireyleriyle birlikte vakit geçirmek ister. Bu nedenle Picardy’nin sahibi olacaksınız sizin ve ailenizin köpeklerle oynamayı seviyor olması şart.


Picardy çoban köpeği resimleri

Picardy çoban köpeği yavrusu
Picardy çoban köpeği yavrusu











Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski