Catahoula leopar köpeği

Catahoula leopar köpeği


Catahoula leopar köpeği (Catahoula leopard dog); bu cins ilk kolonistler tarafından Loisiana'da keşfedildi. Orijininin Nordik Kurdu olduğu ve İspanyolların Amerika’ya gelmeden 3 ila 5 yüzyıl öncesine dayanan bir tür olduğu sanılmakta. İsmi, Catahoula cemaati içinde özellikle popüler olmasından ve tüylerinin bir leoparı andırmasından gelir.


Catahoula leopar köpeği özellikleri

Kısa tüyü ve tek katlı kürkü siyah ya da kahverengi tonlarında olabilen bu köpek çobanlık özelliğiyle öne çıkar. Kürkü beyaz, siyah ve kahverengi tonlarında beneklidir ve bir leoparınkini andırır. Gözleri genelde mavidir. Kafası geniş ve düzdür. Bacakları sağlam ve güçlü kemiklidir. Derin göğsü sayesinde güçlü bir kalbi ve akciğeri vardır.

Yaşam Süresi: 12/13 yıl

Köken: Amerika

Ağırlık: Erkek: 27-36 kg Dişi: 23-32 kg

Boy: Erkek: 56-64 cm Dişi: 51-58 cm

Kullanım: Av ve Çoban Köpeği


Mizacı

Catahoula Leopar Köpeği duygulu, sadık, eğitilebilir bir köpektir. Efendisine çok bağlıdır ve sadece tehlike anında saldırganlaşan bir bekçi köpeğidir. Bağımsız olduğu kadar kendi bölgesine bağlı ve korumacı olan bu köpek, erken yaşta sosyalleştirilmelidir. Özellikle çocuklarla iyi anlaşabilmeleri için erken yaşta tanıştırılmaları gerekir. Olgunlaşmaları 2 yaşında son bulur. Bu nedenle ilk kez köpek sahibi olacaklar için uygun değildir; çünkü dominant ve kararlı bir sahibe ihtiyaç duyarlar. Doğru şekilde liderlik yapılabilir ve egzersizi ihmal edilmezse harika bir evcil hayvan olur.

Catahoula Leopar Köpeği ilgiye ihtiyaç duyar. Kendine ait bir zamanı olmasına ihtiyaç duymaz ve hep sahibinin yanında olmak ister. Bu nedenle, ona sürekli ilgi gösterebilecek bir sahibe göredir. Bakımı için bahçeli bir ev daha uygun olacaktır. Fakat, ince derileri nedeniyle soğuk havalarda kalabilecekleri sıcak bir havaya ihtiyaç duyarlar.


Sağlık

Catahoula Leopar Köpeği, kalça displazisi ve sağırlığa yatkındır. Bunu yanı sıra göz problemleri de yaşayabilirler. Hastalığa yatkın bir tür olduğundan kanser de dahil olmak üzere birçok sorunla karşılaşabilirler.


Bakımı

Kısa tüylü bir köpek olduğu için Catahoula Leopar Köpeği’nin taranmaya olan ihtiyacı oldukça azdır. Yılda 2 kez banyo yaptırılmaları gerekir ve tırnak ile ağız bakımına özen gösterilmelidir. Genel olarak az tüy dökmelerine rağmen, stresli ve ya agresif olduklarında tüy dökme oranları artar.


Kullanımı

Catahoula Leopar Köpeği günümüzde halen çoban köpeği olarak kullanılır. Koyun, sığır ya da domuzlar arasında, çok geniş arazilerde bile düzeni sağlar. Rakun ve sincap avında da kullanılmışlardır.


Catahoula leopar köpeği resimleri

Catahoula leopar köpeği yavrusu
Catahoula leopar köpeği yavrusu

yavru Catahoula leopar köpeği
yavru Catahoula leopar köpeği














Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski