border collie

border collie
Border collie
Border collie köpek ırkı, İngiltere-İskoçya sınırında yaklaşık 300 yıldır koyun çobanı köpeği olarak kullanılan sıradışı bir collie ırkı çoban köpeği. En zeki ırklardan biri olarak kabul edilen border collie yetenek yarışmalarında da çok başarılıdır.


Diğer adlar: Sınır colliesi

Ülke: İskoçya - İngiltere

Sınıflandırma ve standartlar
FCI: 1. Grup 1. Bölüm #297
AKC: Çoban köpekleri
KC (UK): Çoban köpekleri

Köpek (Canis lupus familiaris)

Yaşam Süresi: 10/14 yıl

Boy: Erkek: 51-58 cm Dişi: 46-53 cm


Border collie ırk standardı

Border collie yaklaşık 51 cm yüksekliğinde, 14–23 kg ağırlığında bir köpek ırkıdır. Çoğunluk siyah-beyaz ve uzun kürklüdür. Kızıl veya üç renkli olanlarına da rastlanır. Uzun yıllar boyunca birçok üretici, bu türün köpek kulübü listelerine alınmasına,üreticilerin çobanlık yeteneğinden ziyade dış görünüme göre üretecekleri korkusu ile karşı çıktı. Buna rağmen 1995 yılında AKC listelerine alındı.


Border collie özellikleri

Border Collie, kalın ve sık kürkü ile orta boyda bir köpektir. Siyah, beyaz ve kahve tonlarında olan kürkü düzenli olarak fırçalanmalıdır.  Vücudu omuz yüksekliğine oranla biraz daha uzundur. Kafatası belirgin alın çıkıntısı ile orta derecede geniştir. Ağız kısmı siyah buruna doğru incelir. Kulaklar genellikle yarı diktir. Oval gözleri merle (gri-beyaz siyah benekli) renginde olanlar hariç genellikle koyu renklidir. Dişler makas ısırışı ile kapanır. Kuyruk topuğa kadar uzanır.


Border collie köpeğinin mizacı

Border Collie oldukça zeki ve eğitime cevap veren bir köpektir. Border Collie yüksek enerji düzeyine sahiptir. Yeterli egzersiz ve çalışma imkânı sağlandığında diğer hayvanlar, köpekler ve çocuklarla iyi geçinir. Çekingenliğini engellemek için yavru iken çok iyi sosyalleştirilmesi gerekir. Tamamen mutlu olabilmesi için yoğun bir eğitim programı, bol ilgi ve gerçek bir göreve ihtiyacı vardır. Bu köpek hiç bir şey yapmadan gün boyu oturamayacak kadar zekidir. Yeterli egzersiz imkânı sağlanmadığında kendine yapacak başka bir iş bulacaktır ve bu da sizin aklınızdan geçen iş olmayabilir. Sıkıldıklarında eşyalara zarar verirler. Köpeği ile geçirecek bol vakti olan tecrübeli bir sahiple daha mutlu olacaktır.


Sağlık

Kalça displazi, Collie göz anomalisi ve epilepsi bu cins için endişe verici birincil genetik hastalıklar olarak kabul edilir.


Border collie köpek ırkının bakımı

Border düzenli fırçalanması gereken bir köpektir. Gerektiğinde yıkanmalı ya da kuru şampuan uygulanmalıdır. Kulaklarının içi ve tüyleri kenelere karşı sık sık kontrol edilmelidir. Irk orta derecede tüy döker.


Kullanım

Köpeklerle ilgili yarışmalara katılacak biri için Border Collie biçilmiş kaftandır. Koyun güden çiftçiler için de mükemmel bir çoban köpeğidir. Bu ırk gece ve gündüz size hizmet etmek için yaşar.


Border collie resimleri

border collie yavrusu
border collie yavrusu

yavru border collie
yavru border collie







Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski