bişon çuha köpeği

Bişon çuha köpeği
Bişon çuha köpeği
Bişon çuha köpeği veya Bichon frisé (bişon firize), küçük, kabarık kıvırcık kürklü ve neşeli bir köpek ırkı. Irkın tam adı olan bichon à poil frisé, Fransızcada kıvırcık tüylü kucak köpeği anlamına gelir. Su spanyelinden türetilmiştir.


Diğer adlar: Bişon firize, Tenerife köpeği

Ülke: Akdeniz

Sınıflandırma ve standartlar
FCI: 9 (Refakatçi ve süs köpekleri). Grup 1. Bölüm #215
AKC: Avcı olmayan köpekler
KC (UK): Süs köpekleri

Köpek (Canis lupus familiaris)

Irk Boyutu: Küçük Boy

Yükseklik: Erkek 23 - 30 cm Dişi 23 - 28 cm

Ağırlık: Erkek 3 – 5 Kg Dişi 3 – 5 Kg

Ortalama Yaşam: 13-17 yıl


Bişon çuha köpeğinin karakter analizi

Bichon Frise, insanlarla mutlu olan, kendinden emin ve iyi eğitim alan bir ırktır. Dolaşmayı ve koşup oynamayı çok sever. Tüy dökmediğinden alerjisi olanlar için ideal bir ırktır.


Bişon çuha köpeği ırkı

Yabancılarla, diğer köpeklerle ve çocuklarla arkadaş olmaya isteklidirler. Sık sık havlar ve oyun oynarken tatlı ısırıklar atabilirler. Aileye süper ek üye görevi görürler. Kediler gibi evin içinde mutlu mutlu koşuşturmayı severler.Kısa kabarık tüylü, yuvarlak koyu gözlü, düşük kulaklı, yuvarlak ayaklıdır. Arkadan kıvırcıklaşan bir kuyruğu vardır. Makas dişleri, küçük ağızı güçlü göğsü, güzel uzun boyunları vardır. Gözlerinin etrafında koyu halkaları vardır. Burunları ve dudakları koyudur.


Bişon çuha köpeğinin eğitimi

Çok akıllı oldukları için eğitimleri de kolaydır. Örenebilecekleri bir çok hareket vardır. Erkekleri dişilerden daha kolay eğitilebilirler. Ev eğitimi zor olabilir. 


Bişon çuha köpeğinin bakımı

Her iki günde bir fırçalanmalı ve taranmalıdır, her ay kırpılmalıdır. Tarama işlemi olabildiği kadar rahat bir şekilde yapılmalıdır. Ayak ve kulak tüyleri arada sırada kırpılmalıdır ve arka bölge de ıslak bir bez ile silinmelidir. Bit ısırıklarına karşı hassas olabilirler ve alerjileri olabilir. 13-16 yıllık yaşam süreleri ve bir seferde 4-5 yavruları olur.


Bişon çuha köpeğinin yapısı

Bu cins köpekler hassas, uyumlu, sıcakkanlı ve oldukça oyunseverdir. Zıplayan, hayat dolu, mutlu ve arkadaşlığı seven bir köpektir. Kolay ve mutlu bir yapıları vardır.


Bişon çuha köpeğinin tüy yapısı

Beyaz renkli iki kat tüy katmanı vardır. Alt katman ipek gibi, yoğun, yumuşaktır; ist katman ise kıvırcık, kalındır.Okşandığında tüyler yaylanır ve görünüşte kabadır. Kayısı rengi yada krem gölgeleri olabilir. Ancak bu gölgeler köpeğin ilk senesi solarlar. Oldukça hipoalerjeniktir ve tüy dökmez bu da alerjisi olanlar için iyi bir seçimdir. İki çeşit tarama sistemi vardır; kaniş gibi kısa yada uzun, kabarık kesimden dolayı daha yuvarlak bir görünüm veren kesimlerdir.


Bişon çuha köpeğinin egzersiz ihtiyacı

Günlük egzersize ihtiyaç duyan aktif bir köpektir. Küçük olmasına rağmen zor dış mekan oyunlarına istekli olurlar. Kısa yürüyüşleri severler. Bahçede sıçamayı, oynamayı severler. Apartman hayatına gayet kolay alışabilirler.


Bişon çuha köpeğinin yaşam ortamı

Bu tür köpekler insan arkadaşlığına çok ihtiyaç duyarlar. Ev ortamında beslenmesi gerekmektedir. Tüy dökmemektedir.


Bişon çuha köpeğinin kökeni

Bichon Frise (kıvırcık köpek anlamına gelir ve aynı zamanda Bichon Frise, Bichon a Poil Frise olarak da bilinirler) Akdeniz türü olan Barbet cinsinden türemişlerdir. Barbet ile kısa, beyaz tüylü bir cins ile birleşmesinden oluşmuştur. Bichonların dört kategorisi vardır: Havanese, Bolognese, Maltaise ve Bichonların nihayet olarak türediği Tenefire'dir. 1300'lerde İtalyan denizciler tarafından Kanarya Adalarından getirilmişlerdir ve Fransiz- İtalyan üst seviye insanların arasında populerite kazanmıştır. Bu insanların içinde Kral Francois I de vardı. Nesilleri 1. Dünya Savaşı sırasında neredeyse tükeniyordu ancak oyunbazlıkları ve sokak hokkabazlarına eşlik etmeleri sayesinde bu durumdan kurtuldular. 19030larda Fransız üreticiler bu cinsi yeniden hayata geçirmek için çaba harcadılar ve populerliğini yeniden 1950lerde Amerika'ya geldikten sonra kazanmışlardır.


Bişon çuha köpeği resimleri

Bişon çuha köpeği yavrusu
Bişon çuha köpeği yavrusu

Yavru Bişon çuha köpeği
Yavru Bişon çuha köpeği















Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski