Bernese dağ köpeği

Bernese dağ köpeği
Bernese dağ köpeği

Bernese dağ köpeği ırkı köpek bakımı ve özellikleri; Bernese dağ köpeğiBerner SennenhundBernese Mountain Dog, Alp dağlarında ki büyük baş hayvanları sürümek için kullanıldığı Roma dönemine dayanan eski bir geçmişe sahiptir. Sennenhund grubuna ait bu tür ikinci büyük ırk olma özelliğine sahiptir. Kendi içerisinde 4 farklı türde görülmekte olan bu grupta en küçük köpek Entlebucher, biraz daha büyük olanı Appenzeller ve Bernese, en büyük olanı ise Büyük İsviçre Dağ Köpeği olarak bilinmektedir. Hem çalışma ortamı hem de aile ortamına ayak uydurabilen bu tür sürüleri otlattığı gibi eski zamanlarda süt arabalarını taşımak ve çığlarda kurtarma köpeği olarak kullanılmıştır.

Çalışkan olması ile nam salmış Bernese Dağ Köpeği oldukça zorlu iklim koşullarına ve engebeli arazilere dayanıklı bir türdür. Kendisine nazik davranılması durumunda çocuklarla oldukça iyi geçinebilen bu sevimli dostumuz ailesine karşı oldukça sadık ve itaatkardır. Tüm bunların yanında köpek cinsleri arasında en zeki türlerden bir tanesi olduğunu unutmayınız. Ayrıca en pahalı köpeklerden de bir tanesi olma özelliğine sahiptir.


Bernese dağ köpeğinin kişiliği

Bernese Dağ Köpeği çok akıllı köpek olarak bilinmektedir. İnsanların etrafında bulunmaktan zevk alan bu tür eğitilmesi ve sosyalleştirmesi en kolay köpeklerdendir. Büyük boyutlarda olmasında dolayı her daim rahatça dolaşabileceği bir alan ihtiyacı duymaktadır. Uzun süre yalnız bırakılması durumunda yalnızlık kaygısına kapılmaktadır. Düzenli egzersiz ihtiyacı duyan Bernese Dağ Köpeği eve döndüğünde mutlu, sessiz ve sevecen bir yapıya bürünmektedir. Olgunlaşma süresi diğer köpeklere göre daha yavaş olan bu tür her daim ilgi ve alakaya ihtiyaç duymaktadır. Sahibine ve ailesine karşı oldukça koruyucu iken son derece itaatkar ve saygılıdır.


Bernese dağ köpeğinin sağlık durumu

Bernese Dağ Köpeği düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme ile ortalama yaşam beklentisi 7 ile 10 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Bernese Dağ Köpeği içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.

Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Bernese Dağ Köpeği aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.


Bernese dağ köpeğinin bakımı

Bernese Dağ Köpeği sağlıklı bir yaşam sürmesi için düzenli bakım ihtiyacı duymaktadır. Yoğun tüy yapısı ile çift kata sahip bu tür düzenli tarama istemektedir. Beraberinde yıllık banyo ihtiyaçlarının giderilmesi gerekmektedir. Kilo almaya müsait olmasından dolayı her daim diyete uygun beslenmesi ve günlük bir iki saat egzersiz yapılmalıdır. Beraberinde tırnaklarının aylık köpek kuaföründe kesilmesi gerekecektir. Ayrıca köpeğinizin mama ve su kabının günlük dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Her daim temiz ve hijyenik bir ortamda yaşaması gereken Bernese Dağ Köpeği büyük bir ırk olmasından dolayı masraflı bir köpektir.


Bernese dağ köpeğinin görünümü

Sunnerhunds cinsinin iki numaralı büyüğü olan Bernese Dağ Köpeği Golden Retriever köpeğine sıklıkla benzetilmektedir. Sağlam kişiliği ile son derece çekici bir görünüme sahip bu tür tüy rengi ile muhteşem görünmektedir. Baden şeklinde gözleri genellikle koyu kahverengi tonlarına sahiptir. Boyunu oldukça kaslı ve kuvvetli görünümü ile orta uzunluğa sahiptir. Omzu ise oldukça geniş ve kaslıdır. Göğsü de oldukça kaslı ve loblar halinde güçlü bir görünüme sahiptir. Kısa ve yuvarlak ayaklara sahip Bernese Dağ Köpeği köpeğinin bacakları oldukça kuvvetlidir. Türün kabul edilen tüy rengi üç renk olarak görülmektedir. Siyah., alev ve beyaz renkleri vücudun her bölgesinde eşsiz bir görünüm kazandırmaktadır. Erkekler 35-55 kg aralığında iken dişiler 35-45 kg civarlarındadır.


Bernese dağ köpeği ırkı köpek özellikleri

  • Nazik, tatlı ve uysal kişiliği ile mükemmel aile hayvanı olmaktadır.
  • Sahibine ve ailesine karşı son derece sadık ve sabırlıdır.
  • İlk kez köpek besleyecekler için iyi bir tercihtir.
  • Zeki ve akıllı yapısı eğitilmesini kolaylaştırmaktadır.
  • Her yaştan çocuklarla iyi geçinmektedir.
  • Her daim ilgi istemeyen bir türdür.
  • Genellikle ev içerisinde dolaşmaktan mutluluk duymaktadır.
  • Oldukça geç olgunlaşmasından dolayı yaşıtı olan köpeklere göre ufak kalmaktadır.
  • Kısa ömürlü bir köpektir.
  • Bakım ve beslenmesi oldukça pahalıdır.
  • Uzun süre yalnız bırakıldığında ayrılık kaygısı çekmektedir.
  • Bazı kalıtsal hastalıklardan dolayı sıklıkla veteriner kontrolüne götürülmelidir.


Bernese dağ köpeği resimleri

Bernese dağ köpeği yavrusu
Bernese dağ köpeği yavrusu

Yavru Bernese dağ köpeği
Yavru Bernese dağ köpeği










Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski