Bergamasco çoban köpeği

Bergamasco çoban köpeği
Bergamasco çoban köpeği
Bergamasco çoban köpeği, İtalya'nın Bergamo şehrinde yetiştirilen bir çoban köpeği ırkıdır. Bu cins ismini Kuzey İtalya'nın Bergamo şehrinden almıştır. Tüyleri kalın ve karmakarışıktır. Her türlü hava koşuluna dayanıklı olmasıyla ünlüdür.


Diğer adlar: Bergamasco Shepherd Dog, Bergermaschi, Cane da pastore Bergamasco

Ülke: İtalya

Köpek (Canis lupus familiaris)

Yaşam Süresi: 10/15 yıl

Ağırlık: Erkek: 32-38 kg Dişi: 28-32 kg

Boy: Erkek: 58-65 cm Dişi: 56-58 cm

Kullanım: Çoban köpeği

Bergamasco çoban köpeği, İtalya'nın Bergamo şehrinde yetiştirilen bir çoban köpeği ırkıdır. Bu cins ismini Kuzey İtalya’nın Bergamo şehrinden almıştır. Sıra dışı kürkü ile dikkat çeker. İki yüzyıldan uzun bir süre önce Fenikeli tüccarlar, çok tüylü bazı çoban köpeklerini Avrupa'ya getirdiler. Bunlar önceleri, Maremma çoban Köpeğinin yetiştiği Toskana'da, daha sonra Bergamasco'nun yetiştiği Kuzey İtalya'da toplandılar. Bu cins ismini Bergamasco bölgesinin vadilerinden akmıştır.


Bergamasco çoban köpeğinin özellikleri

Bu türün en önemli özelliği kürküdür. Tüyleri kalın ve karmakarışıktır. Bu özellik onu yağmurdan ve soğuktan korur. Yılda iki kez yıkanması yeterlidir. Ancak yıkanırken, en güzel özelliği olan tüylerindeki düğümlerin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Kürkü ince, yoğun, yağlı olmak üzere üç farklı çeşide sahiptir. Kürk gri, beyaz, siyah ya da kahverengi olabilir. Bu kürk renkleri dağlarda kamuflaj olmasını kolaylaştırır. Bergamasco kısa tüylerle doğar ve büyüdükçe kürkleri de uzar. Her türlü hava koşuluna dayanıklı olmasıyla ünlüdür.


Mizacı

Saygılı, sadık, zeki, cesur ve çalışkandır; belleği güçlüdür. En basit hayat koşullarına kolayca uyum sağlar ve az besinle yetinebilir. Enerjik ve etkili bir efendisi varsa, doğal inatçılığının üstesinden gelinebilir. Kısacası, Bergamasco için mükemmel karakterli bir köpek denilebilir. Sahibine karşı takındığı yumuşak ve duygulu tutumla ayırt edilir. Çocuklarla ise çok iyi anlaşır. Ne var ki, apartman hayatına uyum sağlayamaz.


Sağlık

Bergamasco’nun ciddi bir sağlık problemi yoktur. Sadece kürk bakımına özen göstermek gerekir.


Bakımı

Zorlu gözükse de bu köpeğin kürk bakımı çok zorlayıcı değildir. Düzenli olarak banyo ve tarama yapılması gerekir fakat bunu yaparken Bergamasco’nun en önemli özelliği olan düğümlü tüylerini açmamaya özen göstermek gerekir. Düğümlenme 8-9 aylıkken başlar ve bir yıl içinde uzar ve bundan sonra uzamaya devam eder. Cildin kendine özgü yağını bozmamak için yıkamada özel bakım ürünleri kullanabilirsiniz.


Kullanım

Asgari bir eğitimle kolayca bir bekçi köpeği haline gelir. Günümüzde Alplerde ve İsviçre dağlarında hala çoban köpeği olarak kullanılmaktadır. Özellikle fabrika ve işyerlerinde koruma köpeği olarak kullanılabilir. Yangın, sel, deprem gibi olaylarda yardımcı olabilecek bir köpektir.


Bergamasco çoban köpeği resimleri

Bergamasco çoban köpeği yavrusu
Bergamasco çoban köpeği yavrusu










Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski