Belçika laekenois çoban köpeği

Belçika laekenois çoban köpeği


Belçika laekenois çoban köpeği, Belgian Shepherd Laekenois, Chien de Berger Belge, Laekenois, dört Belçika çoban köpeği ırkından en nadir görülenidir. Günümüzde dört ırk içinde popülaritesi en az olmasına rağmen, geçmişte Leakenois iyi bir bekçi ve çoban köpeği olarak yaygın kullanılmakta.


Belçika laekenois çoban köpeği özellikleri

Vücut yapısı sağlam ve orantılıdır. Irkın tarifinde çoğu kez kare tanımlaması yapılır. Uzunluğu ile yüksekliği hemen hemen eşit olan Belgian Laekenois, kaslı, yapılı, kıvrak, çevik ve soylu bir görünüme sahiptir. Güçlü ve kaslı olmasına rağmen ağır bir köpek görüntüsü yoktur. Kürk rengi kahverengi veya kızıl üzerine siyah örtülü olabilir. Tüyler kıvırcık ve kaba yapılıdır.

Yaşam Süresi: 12/14 yıl

Köken: Belçika

Ağırlık: 24-29 kg

Boy:

Erkek: 61-66 cm Dişi: 56-61 cm



Mizacı

Dört Belçika çoban köpeği ırkından en farklı olan ve nadir görülen Belgian Laekenois, çok zeki ve itaatkâr bir köpektir. Güçlü bir koruyuculuk ve bekçilik içgüdülerine sahip, ciddi ve dikkatli bir köpektir. Bazıları çok utangaç ve hassas olabilir. Eğitim sırasında sert ve sabırsız olunduğu takdirde uyum problemleri yaşanabilir. Koruyuculuk içgüdüleri doğuştan güçlü olduğu için yavruyken yabancılara alıştırılmaları ve sosyalleştirilmeleri son derece önemlidir.  Çocuklarla erken dönemde bir araya getirilirse iyi anlaşır.


Sağlık

Bu güçlü türün ciddi bir sağlık problemi yoktur. Fakat, cilt alerjileri, gözle ilgili problemler ya da kalça displazisi ile karşılaşılabilir.


Bakımı

Laekenois'in sert ve kıvırcık tüyleri kürkün kalitesine göre ortalama senede iki kez tıraş edilmelidir. Fazla ve ölü tüyler uzaklaştırılmalıdır. Uzun süre bakım gerektirmemesi açısından tüylerin çok kısa tıraş edilmesi yolundaki tavsiyelerden kaçınılmalıdır. Tüyler hafif bir traşla çok az oranda kısaltıldıktan sonra kalın dişli tarakla fırçalanmalıdır. Kürkün açık kahverengi kısımları genellikle kuru, kaba ve hafif keçeleşmiş bir yapıdadır. Bu kısımlar kaba görünümlü, fakat kıvırcık olmamalıdır. Çok gerekli olmadıkça banyo yapılmaması, kürkün su geçirmez özelliğinin korunması açısından önem taşır. Bu ırk hemen hemen hiç tüy dökmez.


Kullanımı

İtaatkârlığı sayesinde hem iş hem de şov köpeği olarak kolaylıkla eğitilebilse de Leakenois özünde çoban ve bekçi köpeğidir. Çok iyi polis köpeği ve koruma köpeği olur. 2. Dünya Savaşı sırasında mesaj köpeği olarak da kullanılmıştır.


Belçika laekenois çoban köpeği resimleri

Belçika laekenois çoban köpeği yavrusu
Belçika laekenois çoban köpeği yavrusu





Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski