Belçika Groenendael

Belçika Groenendael


Belçika Groenendael köpeğiChien de Berger Belge, GroenendaelBelgian Shepherd Groenendael, yüzyıllar boyunca var olmuştur. Ancak, bizim Belçika groenendael olarak bildiğimiz cins, 1891'de Belçika Veterinerlik Fakültesinden Prof. Reul tarafından yetiştirilmiştir. Çoban köpeği olarak yetiştirilmiş dört Belçika köpek ırkından biridir. İsmini bir Belçika şehri olan Groenendael'den alır. Diğer varyasyonlarla ayrımı kürk yapısı ve rengine göre yapılır.


Belçika Groenendael özellikleri

Türün yaratıcısı olan Prof. Reul başlıca üç tip tanımlamıştır. Uzun tüylü, kabarık tüylü ve kısa tüylü. Daha sonra uzun tüylü türün siyah, kısa tüylü türün açık kahverengi ve kömür karası, kabarık tüylü olan türünse kül grisi. Irkın tarifinde çoğu kez kare tanımlaması yapılır. Uzunluğu ile yüksekliği hemen hemen eşit olan Belgian Groenendael kaslı, yapılı, kıvrak, çevik ve soylu bir görünüme sahiptir. Güçlü ve kaslı yapısına karşın ağır bir köpek görüntüsü yoktur.

Yaşam Süresi: 10/12 yıl

Köken: Belçika

Ağırlık: 27-29 kg

Boy: Erkek: 61-66 cm Dişi: 56-61 cm

Kullanım: Çoban köpeği ve Bekçi köpeği


Mizacı

Groenendael çok zeki ve itaatkar bir ırktır. Güçlü koruyucu ve bekçi içgüdülerine sahip, ciddi ve dikkatli bir köpektir. Bu ırk erken yaşta sosyalleştirilmeli ve profesyonel bir eğitim aldırılmalıdır. Eğitim sırasında sert ve sabırsız olunduğu takdirde uyum problemleri yaşanabilir. Koruyucu içgüdüleri doğuştan güçlü olduğu için yavruyken yabancılara alıştırılmaları, sosyalleştirilmeleri son derece önemlidir. Groenendael diğer köpeklere, köpek dışındaki küçük petlere ve yabancılara karşı agresyon gösterebilir. Çoban köpeklerinde görülen tipik davranışlar, örneğin koşma, daireler çizme, insanların topuklarını ısırma gibi davranışlar gözlenebilir.


Sağlık

Groenendael egzersize ihtiyaç duyan bir köpektir. Irsi olmamakla birlikte bu köpeklerde epilepsi ya da cilt hastalıkları görülebilir.


Bakım

Belgian Groenendael orta uzunlukta, düz ve oldukça düz bir dış katmandan ve yoğun bir iç tabakadan oluşan güzel bir kürke sahiptir. Tüylerin her gün fırçalanması ve taranması gerekir. Tüy dökme devresinde ise ekstra bakım gerektirmektedir. Oluşan kıtıkların kesilmesi, parmak aralarında ve kulaklardaki tüylerin de kısaltılması gerekir. Yılda iki kez şiddetli tüy döker. Yıl boyunca da hafif şekilde tüy dökülmesi devam eder.


Kullanım

Kökeninde çoban köpeği olsa da Groenendael oldukça itaatkar olduğundan hem iş, hem de showlarda köpeği olarak eğitilebilir. Çok iyi polis köpeği ve koruma köpeği de olur. Aslında koruma ve bekçilik bu ırkın uzmanlık alanı sayılır.


Belçika Groenendael resimleri

yavru Belçika Groenendael
yavru Belçika Groenendael

Belçika Groenendael yavrusu
Belçika Groenendael yavrusu












2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski