Bedlington teriyeri

Bedlington teriyeri
Bedlington teriyeri
Bedlington teriyeri, İngiltere kökenli bir teriyer türü. 1800'lerde Northumberland'ın maden bölgesi Bedlingtonshire'de ortaya çıktı. Önceleri dövüş köpeği ve porsuk, tavşan, sıçan vs. avcısı olarak kullanılan Bedlingtonlar zamanla ev köpeği olarak kullanılmaya başlandı.

Kuzuya benzer bir köpek ırkı olan Bedlingtonların sırtı kavisli, tepesi püsküllü, tüyleri kıvırcık, kalın ancak yumuşaktır. Kürkü mavimsi gri, kızılımsı kahverengi veya solgun toprak rengidir. Genellikle kremrengi yamaları bulunur. Omuzlarda yüksekliği 38–43 cm, ağırlığı 8–10 kg'dır. Ömrü 10 yıl civarıdır.


Ülke: İngiltere

Sınıflandırma ve standartlar
FCI: 3. Grup 1. Bölüm #9
AKC: Teriyerler
KC (UK): Teriyerler

Köpek (Canis lupus familiaris)

Yaşam Süresi: 13 yıl

Ağırlık: 7-10 kg

Boy: Erkek: 41-44 cm Dişi: 38-42 cm

Kullanım: Şov ve Spor Köpeği


Bedlington teriyerinin tarihi

İngiltere’nin kuzey bölgelerinde geliştirilen bu ırk, tam olarak nereden geliyor, hangi kökenlere sahip bilinmiyor. Bazı teorilere göre, çingene sirklerinde seyahat ederken İngiltere’ye geldiği düşünülen Bedlington Terrier, farklı yetenekleri ile tarih boyunca çok fazla konuda kullanıldı.

Fare, sıçan ve buna benzer küçük hayvanları yakalamak için kullanılan Bedlington Terrier, aynı zamanda gösteriler için de kullanılıyor. Çevik bir gövdeye sahip olan bu ırk, hızlı hareket edebilmesi ve kolay öğrenebilmesi sayesinde sirklerde de kullanıldı.

Bedlington ırkının popülaritesi sosyalliği sayesinde her geçen gün artıyor. Hem görüntüleri hem de dost canlısı olmaları, özellikle çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor.


Bedlington teriyerinin karakteri

Tetikte, enerjik ve zeki yapısıyla, Bedlington Terrier köpekleri hem ev köpeği hem de bekçi köpeği olarak kullanılabiliyor. Her zaman ilgi odağı olmaktan çok hoşlanan bu ırk, etraftaki insanları eğlendirirken mutlu olmaktan hoşlanıyor. Diğer köpeklere karşı oldukça saldırgan olabilen Bedlington Terrier, özellikle tüylü hayvanları kovalamaya bayılıyor!

Bedlington Terrier ırkının karakteri özellikle yavruluk döneminde şekilleniyor. Yavruluk döneminde ne tarzda yetiştirilirse, ona uygun bir karakter kazanıyor. Özellikle sirklerde kullanılan Bedlington Terrier, gösteride sergilediği numaraları yavruluk döneminde öğreniyor. Bu nedenle, köpeğinizin eğitimine mutlaka önem vermeniz gerekli.

Her köpek gibi sosyalliği de küçük yaşlarda öğrenen Bedlington Terrier, insanlara karşı nasıl davranacağını da bu dönemde öğreniyor. Bu nedenle yavruluklarında insanların sıklıkla bulunduğu parklarda ve benzeri yerlerde dolaştırılması tavsiye ediliyor.


Bedlington teriyerinin bakımı

Her ne kadar çok sevimli olsalar da bu ırkı beslemek oldukça zahmetli. Çok aktif olmaları ve bir köpeğe göre çok hızlı koşabilmeleri, ev içerisinde beslemeyi zorlaştırıyor. Bu nedenle, besleyeceğiniz bahçede de mutlaka gerekli önlemleri almalısınız.

Zeki olmaları eğitimlerini kolaylaştırıyor. Pozitif eğitim methodları ile kolayca eğitebilirsiniz.


Çocuklarla arası

Enerji seviyeleri sayesinde çocuklara çok iyi oyun arkadaşı olan Bedlington köpekleri, kendisine düzgün şekilde davranıldığında sorunsuz bir şekilde çocuklarla bir arada yaşayabiliyor.


Bedlington teriyeri resimleri

2003 yılına ait bir Bedlington teriyeri resim
2003 yılına ait bir Bedlington teriyeri resim

Bedlington teriyeri yavrusu
Bedlington teriyeri yavrusu










Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski