airedale teriyeri

Airedale teriyeri
Airedale teriyeri
Airedale teriyeri, İngiliz teriyer köpek ırkı.

Teriyerlerin en büyüğü olan Airedale Teriyerinin bedeni kaslı ve tıkız, kısa kuyruğu diktir; kılları kısadır. Omuz başından yere yüksekliği 57–59 cm, ağırlığı 17–22 kg'dır. Çok iyi yüzer ve hızlı koşar.

19. yüzyıl'ın ortalarında İngiltere Airy ırmağının aktığı yüksek vadide çobanlar tarafından yetiştirilen Airedale Teriyeri, II. Dünya Savaşı sonunda birlikler arasında mesaj getirip götürmekte kullanılmış zeki bir köpektir. Günümüzde dünyanın hemen her yerinde süs köpeği, bekçi köpeği ve av köpeği olarak yetiştirilmektedir.


Diğer adları: Su teriyeri, Bingley teriyeri, Kral teriyer
Ülke: İngiltere

Sınıflandırması ve standartları
FCI: 3. Grup 1. Bölüm #7 standardı
AKC: Teriyer standardı
ANKC: Grup 2 - (Teriyer) standardı
CKC: Grup 4 - (Teriyer) standardı
KC (UK): Teriyer standardı
NZKC: Teriyer standardı
UKC: Teriyerler standardı

Köpek (Canis lupus familiaris)


Ortalama boy/kilo
Dişi bir Airdale 55 cm ila 58 cm ve 20 kg ila 23 kg arasında, erkek ise 58 cm ila 61 cm ve en fazla 28 kg olmalıdır.


Airedale teriyerin huyu

Kendinden oldukça emin, güçlü, güvenebileceğiniz ve sizi her türlü yabancıdan koruyabilecek bir köpektir. 1. Dünya Savaşı’nda düşman hattında haber taşıyan, sahibini koruyan bir cinstir. Aynı zamanda polis köpeğidir, avcıdır. Ama esas özelliği iyi bir aile köpeği olmasıdır.


Airedale teriyerin ortalama ömür

14-16 yaşına kadar yaşayabilirler.


Airedale teriyerin kökeni

Teriyerlerin en geniş ailesidir. 1810-1870 arasında İngiltere Yorkshire’daki Aire vadisinde yaşamıştır. Çalışkanlık, avcılık ve evin erkeği dışarıdayken kadın ve çocukları koruyucu özelliklerini bu dönemde kazanmıştır.


Airedale teriyerin tarihçesi

1890’lardan beri Airdale’in Avustralya’da yaşadığı bilinmektedir.


Diğer evcil hayvanlarla uyumluluk

Yavru Airedale’ler, kedi, tavşan, vb. ev hayvanlarıyla iyi anlaşır. Ama evin dışındakiler için aynı şeyi söyleyemeyiz. Yetişkinler, karşı cinsleriyle karşılaştıklarında birbirlerine güç gösterisinde bulunabilirler.


Lütfen not edin

Eğer bu türü almaya karar verdiyseniz önce şu soruları cevaplamalısınız: a) Evde güvenlik çitim var mı? b) Her gün yürüyüşe/egzersize çıkarabilecek miyim? c) Tüm hayatı boyunca ona iyi bir şekilde bakabilecek miyim?


İdeal sahibi

Bu türün ideal sahipleri, her gün düzenli olarak onu yürüyüşe çıkaracak ve evinin arkasında büyükçe bir bahçesi olan olan kişilerdir.


Airedale teriyerin resimleri




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski